Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cautarile pentru joburile de weekend au crescut cu 200% - ce motive au salariatii?

11 /Apr2023
Cautarile pentru joburile de weekend au crescut cu 200% - ce motive au salariatii?
Tags: joburi de weekendjoburi part time

Ca joburile de weekend sau cele part-time sunt de ceva timp la mare cautare, nu mai este un secret pentru nimeni. Astfel, cautarile pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la inceputul anului, romanii fiind tot mai hotarati sa-si suplimenteze veniturile.

Astfel, peste 450.000 de aplicari au fost inregistrate de la inceputul anului pentru joburile part-time, in conditiile in care, in a doua jumatate a anului trecut, aplicarile pentru acest tip de locuri de munca au scazut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Celor peste 450.000 de aplicari s-au adaugat aproape 37.000 de aplicari pentru joburile project based, ambele variante cumuland aproximativ 15% din totalul aplicarilor aferente perioadei ianuarie - aprilie 2023, observa Agerpres.

 

"Dincolo de aplicarile propriu-zise, vedem un interes substantial crescut in cautarile facute de candidati pe cuvintele cheie 'part time' si 'locuri de munca de weekend'. Daca pentru primele avem o crestere de peste 50% fata de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arata ca, pentru tot mai multi romani, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vietii, motiv pentru care cauta variante prin care sa castige bani in plus. Interogarile pe care le fac in platforma anunta, totodata, o avalansa de aplicari pe locurile de munca part-time sau pe cele project based in perioada care urmeaza", a afirmat Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs Romania, firma care a realizat sondajul.

 

Jumatate dintre cele peste 450.000 de aplicari inregistrate anul acesta pentru joburi cu jumatate de norma au venit din partea candidatilor cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, care fie inca nu castiga salariul dorit la locul de munca principal, fie vor sa faca o schimbare de cariera si, pentru o perioada, vor sa incerce si altceva.

 

Totodata, numarul de aplicari scade drastic in cazul candidatilor care au peste 36 de ani si care aleg, mai degraba, sa astepte pana cand vor gasi un job mai bine platit decat sa lucreze in doua locuri diferite simultan.

 

Corelat cu criteriul varstei, un alt aspect care iese in evidenta este legat de nivelul de cariera al celor care aplica pentru un al doilea job - peste 80% dintre aplicari apartin candidatilor fara experienta profesionala anterioara si celor entry level (cu maximum doi ani de experienta). Procentul celor care au senioritate mai mare de 5 ani este, pe de alta parte, marginal.

 

"Am remarcat, totodata, ca un sfert dintre aplicarile pentru pozitiile part-time vizeaza locurile de munca remote, astfel incat candidatii sa se asigure ca au flexibilitate asupra propriului timp si ca nu vor avea presiunea deplasarii zilnice de la un sediu la altul", mai spune Roxana Draghici.

 

Cu toate ca interesul candidatilor pentru munca part-time sau project based este in crestere fata de primul trimestru al anului trecut, numarul de joburi scoase in piata de angajatori este mai mic cu 10% fata de aceeasi perioada de referinta. Cele mai multe optiuni pentru cei care vor sa-si completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumatate de norma, sunt din domeniul arte/entertainment. Urmeaza retail, servicii, transport/logistica, industria alimentara si turism.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cautarile pentru joburile de weekend au crescut cu 200% - ce motive au salariatii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".