Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Directiva UE 1158/2019: Romania nu a notificat masurile nationale privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata

22 /Sep2022
Directiva UE 1158/2019: Romania nu a notificat masurile nationale privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata
Tags: directiva europeana 1158/2019echilibru viata profesionala

Comisia Europeana a anuntat miercuri (n.n. 21.09.2022) ca a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 18 state membre pentru ca nu au notificat masurile nationale pentru transpunerea completa a Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, pana la termenul limita de 2 august 2022, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva (UE) 2019/1158 si egalitatea de sanse

Directiva isi propune sa asigure egalitatea in participarea pe piata muncii prin incurajarea impartirii egale a responsabilitatilor de ingrijire intre parinti. A fost introdus concediul de paternitate, asigurandu-se ca tatii au dreptul de a lua cel putin zece zile lucratoare de concediu de paternitate in jurul momentului nasterii copilului. Directiva stabileste, de asemenea, un minimum de patru luni de concediu pentru cresterea copilului, cel putin doua din cele patru luni netransferabile de la un parinte la altul. Acesta stabileste cinci zile lucratoare pe an de concediu pentru fiecare angajat care asigura ingrijire personala sau sprijin unei rude sau persoane care locuieste in aceeasi gospodarie si ofera tuturor parintilor care lucreaza a copiilor cu varsta de cel putin opt ani si tuturor ingrijitorilor dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru.

Comisia Europeana a trimis o scrisoare de punere in intarziere catre 19 state membre (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Croatia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia si Slovacia) deoarece nu au notificat masurile nationale pentru transpunerea completa a a Directivei (UE) 2019/1158, pana la termenul limita de 2 august 2022.


Directiva Europeana 1158/2019 presupune, asa cum textul sau o arata, ca:


 

"Prezenta directiva stabileste cerinte minime privind concediul de paternitate, concediul pentru cresterea copilului, concediul de ingrijitor si formulele flexibile de lucru pentru lucratorii care sunt parinti sau ingrijitori. Prin facilitarea concilierii vietii profesionale si a vietii de familie a unor astfel de parinti si ingrijitori, prezenta directiva ar trebui sa contribuie la indeplinirea obiectivelor desprinse din tratat referitoare la egalitatea dintre barbati si femei in ceea ce priveste sansele pe piata muncii, egalitatea de tratament la locul de munca si promovarea unui nivel ridicat al ocuparii fortei de munca in Uniune."

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Directiva UE 1158/2019: Romania nu a notificat masurile nationale privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".