Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Doar 30% dintre angajati stiu ce salariu pot cere la un interviu pentru un nou loc de munca

22 /Mar2023
Doar 30% dintre angajati stiu ce salariu pot cere la un interviu pentru un nou loc de munca
Tags: salariu angajaresalariu negocieresalariu interviu de angajare

Salariatii din Romania intampina dificultati atunci cand vine vorba despre salarizare, in sensul ca nu stiu exact ce salariu ar trebui sa ceara, atunci cand se afla in fata unei noi oportunitati.

Concret, doar 30% dintre angajati stiu ce salariu pot cere la un interviu pentru un loc de munca desi 9 din 10 spun ca isi doresc de la angajator, in primul rand, un salariu corect si raportat la piata muncii, potrivit unui sondaj realizat de o platforma de recrutare.

Discutiile despre salarii sunt tabu

"Discutiile despre salarii sunt in general tabu, insa in ultimii doi ani, dorinta Romaniei de a se alinia la tendintele europene privind transparentizarea salariilor a dus catre conversatii mai deschise, astfel incat angajatii sa fie constienti de valoarea lor din punct de vedere profesional. In acest sens, 9 din 10 angajati spun ca isi doresc de la angajator, in primul rand, un salariu corect si raportat la piata muncii, insa doar 30% stiu cat pot cere la un interviu", arata cercetarea BestJobs, citata de Agerpres.

Studiul arata ca aproape 2 din 3 angajati nu sunt multumiti de salariul actual si chiar mai multi (71%) au de gand sa negocieze cu angajatorul in viitorul apropiat pentru a obtine un salariu mai mare.

Pentru a avea un reper in negociere, cei mai multi angajati (59%) isi iau informatii despre salariul potrivit de la prieteni sau cunostinte care lucreaza in aceeasi industrie sau ocupa rol similar, din statisticile oferite de surse oficiale sau platforme de recrutare (40%), iar 37% consulta instrumentele online de comparare a salariilor.

Peste 50% dintre angajati declara ca argumenteaza nevoia pentru un salariu mai mare prin rezultatele bune pe care le-au avut la job, in timp ce aproape 16% mentioneaza volumul de munca mai mare decat al colegilor si tot atatia sprijinul acordat colegilor pentru a-si rezolva sarcinile de la job. Mai mult, criteriile pe care le iau in calcul pentru a-si justifica nevoia de crestere salariala sunt experienta (63%), evolutia in cadrul jobului (53%), setul de competente (47%), vechimea (aproape 38%), salariul primit de alti profesionisti din aceeasi industrie sau cu acelasi rol (aproximativ 19%) si costul vietii (peste 12%).

Aproape 20% dintre participantii la sondaj spun ca ar ajuta intreaga piata a muncii sa nu mai fie diferente de salarizare intre angajatii cu roluri similare. Dintre cei care au negociat salariul la o oferta initiala de munca, 26% au obtinut o marire de 10%, 26% au obtinut mai mult de 20%, iar 15% au obtinut o majorare de 20% a ofertei salariale initiale.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Doar 30% dintre angajati stiu ce salariu pot cere la un interviu pentru un nou loc de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".