Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ministerul Muncii: unele meserii vor DISPAREA, munca se va usura si va fi mai bine platita

27 /Feb2024
Ministerul Muncii: unele meserii vor DISPAREA, munca se va usura si va fi mai bine platita
Tags: clasificarea ocupatiilor din romaniacor 2024meserii care vor disparea

Nu este o surpriza sa auzim ca unele meserii vor disparea, dar nu este o tragedie, pentru ca prin evolutia tehnologica munca se va usura si va fi mai bine platita.

Aceste declaratii ii apartin lui Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), potrivit Agerpres:

"Incercam sa introducem anul acesta impreuna cu partenerii sociali, cu confederatiile sindicale si patronale, si un sistem francez de reformare profesionala, de introducere a unor vouchere electronice pe care angajatii sa le primeasca si care sa poata dobandi noi competente in baza lor, in niste domenii-cheie. De regula, vorbim de digitalizare, energie verde, limba straina. domenii de genul acesta. Este atat o preocupare nationala, cat si o preocupare europeana. Evident ca unele meserii vor disparea, dar noi nu vedem in asta o tragedie. Prin evolutia tehnologica vedem faptul ca munca noastra se va usura si ca va fi o munca mai bine platita. De exemplu, asa cum acum o suta de ani existau niste cosari care frecau hornul de la soba sau existau niste cetateni care iti faceau pantofii, astazi nu mai exista".

Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului!

Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania - Descoperiti toate modificarile in lucrarea „Clasificarea ocupatiilor din Romania”, vezi AICI >>>

Dar, odata cu evolutia tehnologica oamenii se pot califica pentru a se adapta la noile tendinte, pentru a tine pasul:

"Probabil, in viitorul foarte apropiat, la cum se manifesta lucrurile, anumite meserii care astazi exista nu vor mai exista. In schimb, acei oameni se vor putea califica pentru a face o munca mai usoara si mai bine platita. Ma uit, spre exemplu, pana si in fabricile care produc de la trotinete electrice la automobile electrice, nu mai gasesti mecanicul plin de ulei si unsoare, ci gasesti un angajat cu o tableta care dicteaza unui robot ce piesa sa monteze. Adica nu mai e nici pe departe ce eram noi obisnuiti la Dacia 1300 si poate nici nu e nevoie de reparat ceva, ci e nevoie de resoftat ceva la acel autovehicul si astfel ca munca acelui om nu mai este una care sa se desfasoare intr-un mediu neprielnic. Nu mai este una care sa presupuna foarte mult efort, este una mult mai usoara si implicit, mai bine platita", a subliniat Vasilcoiu.

Prin operationalizarea proiectului "Reconect" vor fi interconectate bazele de date cu absolventii din invatamantul universitar si preuniversitar cu cele ale Agentiei Nationale de Ocupare si Formare Profesionala.

"La noi, la stat, se intampla chestiunea aceea cu cererile pentru parola online se depun scris la etajul doi. Asta incercam sa schimbam de cativa ani, avand la dispozitie si fonduri europene din fostul exercitiu financiar, din PNRR, dar si din viitorul exercitiu financiar. Sa interconectam intre ele bazele de date ale diverselor institutii din tara asta, astfel incat sa ne putem face o imagine mult mai ampla asupra a cum trebuie sa ne adaptam pe aceasta in continua schimbare de pe piata de educatie si de forta de munca. As aminti aici ca, la finalul anului 2023, impreuna cu Ministerul Educatiei am reusit sa operationalizam proiectul "ReConnect", proiect care presupune interconectarea bazelor de date de absolventi de invatamant atat universitar, cat si preuniversitar, cu bazele de date ale Agentiei Nationale de Ocupare si Formare Profesionala, astfel incat sa vedem, dintre absolventii unui an, cati isi gasesc de lucru, in ce domenii. Vedem ce alte locuri de munca se cauta pe piata fortei de munca si pentru care nu exista oferta educationala, sa adaptam oferta educationala, dar si oferta de ocupare, formare si reformare profesionala de "skilling up-skilling", astfel incat sa incercam sa ne adaptam la aceste continue schimbari de pe piata fortei de munca", a concluzionat Vasilcoiu.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ministerul Muncii: unele meserii vor DISPAREA, munca se va usura si va fi mai bine platita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".