Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Diplomele de studii necesare unui anumit post - cum se stabilesc?

06 /Dec2023
Diplomele de studii necesare unui anumit post - cum se stabilesc?
Tags: diploma studii angajarediploma postclasificarea ocupatiilor din romania

"Care este cadrul legal (act normativ) conform caruia sunt stabilite diplomele de studii necesare unui anumit post (evaluarea competentelor necesare pt posturile dintr-o companie)?"

Raspunsul specialistilor: 

Cu privire la realizarea unei corespondente exacte intre diplomele de studii si posturi, mentionam ca nu am identificat un act normativ prin care sa se realizeze acest demers.

Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, detalii AICI >>>

Pentru meseriile reglementate, diplomele necesare pentru accesul la profesie sunt prevazute in legislatia care reglementeaza respectivele profesii. De asemenea, aceste profesii reglementate sunt mentionate in Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile din Romania.

De asemnea, mai facem precizarea ca pentru domeniul invatamantului superior din Romania, exista, pe pagina de internet a Autoritatii Nationale pentru Calificari, Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior (RNCIS) document care face o corespondenta intre calificarile obtinute in invatamantul superior si ocupatiile din COR.

Un alt registru relevant, de data aceasta pentru celelalte calificari obtinute in invatamantul secundar sau in sistemul de formare profesionala a adultilor este Registrul National al Calificarilor Profesionale care poate fi consultat tot pe pagina de internet a Autoritatii Nationale pentru Calificari.


Un alt document care poate fi utilizat in analiza de competente necesare pentru ocuparea posturilor este Clasificarea ocupatiilor din Romania, unde, desi nu exista o corespondenta clara intre ocupatii si nivelul studiilor, totusi exista descrieri ale grupelor de baza in care sunt grupate ocupatiile din Romania, descrieri care pot fi de ajutor in analiza de competente necesare.

Standardele ocupationale si standardele de pregatire profesionala pentru diferite meserii sunt documente care pot contine elemente importante pentru identificarea competentelor necesare pentru posturile din cadrul unei societati.

Un raspuns oferit in decembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Diplomele de studii necesare unui anumit post - cum se stabilesc?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".