Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificarea functiei prin act aditional - in ce CONDITII este posibila?

17 /Nov2022
Modificarea functiei prin act aditional - in ce CONDITII este posibila?
Tags: modificare functiemodificarea functiei act aditional

"As dori sa ne consultam in urmatoarea problema: avem un salariat caruia urmeaza sa-i schimbam functia si salariul din data de 01.12.2022, din sofer in muncitor necalificat; ii voi stipula in actul aditional, o noua perioada de proba (conf. art. 32, alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii), dat fiind faptul ca debuteaza intr-o noua functie.

Intrebarea mea este: in cazul in care salariatul nu-si face treaba in noua functie (muncitor necalificat), se poate inceta contractul de munca al acestuia, in perioada de proba, printr-o simpla notificare din partea angajatorului, conform art. 31, alin. (3) din Codul muncii. As dori de asemenea sa stiu ce as putea face daca salariatul respectiv refuza sa semneze actul aditional de modificare a functiei si salariului. Precizez faptul ca i se modifica functia si salariul dat fiind faptul ca s-a rasturnat cu masina si a mai avut si alte abateri disciplinare pentru care a fost sanctionat."

Raspunsul specialistului: 

In fapt conducatorul auto a avut un eveniment rutier. Nu ne spuneti daca a fost vinovat sau nu a fost vina lui. Cu privire la accidentul rutier, autovehiculul era asigurat iar evenimentele sunt parte din calitatea de conducator auto.

Daca salariatul nu are permisul ridicat, angajatorul trebuie sa-i puna la dispozitie un alt autovehicul, salariatul a fost incadrat ca si conducator auto si nu muncitor necalificat.


Daca unitatea nu detine un alt autovehicul si acela era singurul si autovehiculul a pierit, salariatul nemaiavand loc de munca, deoarece locul lui de munca este unul mobil si anume autovehiculul, se desfiinteaza postul in temeiul art. 65 din Codul muncii.

In consecinta, in functie de realitatea situatiei angajatorul fie asigura locul de munca salariatului angajat in functia de conducator auto, fie desfiinteaza postul in temeiul art. 65 din Codul muncii.

In ceea ce priveste modificarea functiei, aceasta se poate realiza numai prin act aditional si numai cu acordul salariatului.

Daca modificarea functiei este numai una temporara pana la repararea autovehiculului avariat acest aspect trebuie sa rezulte din actul aditional incheiat. Totodata, incetarea contractului pe durata perioadei de proba in functia de muncitor necalificat ar putea fi anulata de instanta de judecata daca salariatul contesta decizia de incetare a CIM.

Un raspuns oferit in noiembrie 2022, realizat de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificarea functiei prin act aditional - in ce CONDITII este posibila?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".