Dar se pare ca angajatorii romani au inceput sa se orienteze spre alte continente, cum ar fi Asia, pentru a gasi angajatii de care au nevoie. Asa se face ca, mai nou, in tara noastra exista salariati din tari precum: Nepal, India, Filipine, Vietnam, Indonezia si chiar Thailanda, informeaza Mediafax, conform unui studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Smartree.
Acesti angajati lucreaza in domenii variate: turism, constructii, industrie si agricultura:
"Primele initiative in sensul recrutarii de forta de munca din afara tarii au inceput sa apara in Romania in urma cu 2-3 ani. Motivele pentru care angajatorii romani au apelat la aceasta strategie sunt diverse si includ migratia anumitor categorii sociale catre tari mai dezvoltate din vest, scaderea natalitatii, cerintele in schimbare pentru diferite locuri de munca, schimbari dictate de noile tehnologii si incapacitatea sistemului de invatamant de a se plia la nevoile angajatorilor de astazi", mai mentioneaza realizatorii studiului.
Asa cum era de asteptat, angajatii din aceste tari se confrunta la randul lor cu saracia, nivelul de trai din tarile lor de origine fiind sub cel al Romaniei. Asa ca cei din industria HoReCa au gasit o solutie la aceasta problema temporara.
Criza fortei de munca se amplifica in 2018! Ce pot face angajatorii?
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist, asa ca specialistii HR trebuie sa vina cu noi idei pentru a atrage forta de munca:
"Intrebati care vor fi principalele avantaje care vor face diferenta intre ofertele companiilor, in 2018, 68% dintre cei chestionati au mentionat pachetul salarial...vezi mai multe despre criza fortei de munca >>>