Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Peste 25% dintre companiile specializate in constructii aduc forta de munca din Asia

24 /Oct2022
Peste 25% dintre companiile specializate in constructii aduc forta de munca din Asia
Tags: forta de munca asiamuncitori din asia constructii

Forta de munca din Asia a devenit ceva normal in Romania, asa ca nu este niciun secret ca tot mai multi angajatori recurg la aceasta varianta. In special ca in piata muncii criza fortei de munca este o realitate tot mai greu de infruntat.

In acest context, marii constructori recruteaza tot mai des muncitori din strainatate in anul 2022, in special angajati din Asia, intrucat majoritatea muncitorilor romani lucreaza in alte tari europene, unde se castiga mai bine decat in Romania. Aceste informatii au fost facute publice intr-un studiu realizat de o companie care monitorizeaza santierele si proiectele de constructii din Romania, citata de Agerpres.

Asadar, un sfert (26,4%) dintre marii constructori din Romania lucreaza in prezent cu muncitori straini, aproximativ 12% dintre companii sunt intr-un astfel de proces de recrutare si un alt sfert (24,5%) tatoneaza ideea de a recruta specialisti din alte tari, precizeaza IBC Focus.

De asemenea, doar 37% dintre marii constructori declara ca in prezent se descurca cu angajarile prin recrutari doar de pe piata romaneasca.

Tocmai de aceea exista intentia ca pentru anul 2023 sa fie acordate vize pentru 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata, asa cum au anuntat autoritatile. Noile vize au ca obiectiv sa acopere deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum constructiile, HoReCa, transporturi si industria de panificatie:

"Cererea este in crestere in domeniul constructiilor si companiile au nevoie de zeci de mii de muncitori pentru a dezvolta santiere mari. La nivel national, nu mai sunt multi specialisti disponibili, singura solutie pentru firme fiind sa recruteze constructori din strainatate. In plus, legislatia este mai clara acum si, prin urmare, numarul permiselor acordate de autoritati muncitorilor straini este in crestere. Daca anii trecuti firmele tatonau acest mod de recrutare, acum au invatat sa integreze pe santiere muncitorii straini in ciuda barierelor culturale si de comunicare", potrivit declaratiilor facute de Andrei Spataru, CEO al companiei IBC Focus.

Ce vor face miciile companii din constructii?

Din pacate, cele mai mari dificultati le vor intampina companiile de constructii de mici dimensiuni. Spre deosebire de marii constructori, firmele mici nu au resursele necesare pentru recrutarea si integrarea muncitorilor straini in echipele proprii, de cele mai multe ori.

Mentionam si ca 9 din 10 firme de constructii din Romania au mai putin de 10 angajati si faptul ca tot mai multi muncitori romani aleg sa lucreze in strainatate va pune o presiune si mai mare pe antreprenorii din domeniu.

Conform analizei la care au raspuns cei mai puternici 100 de constructori din Romania, 57% dintre marile companii spun ca estimeaza o crestere a numarului de angajati in urmatoarea perioada.

In Romania sunt peste 400.000 de lucratori in constructii, in timp ce in Europa sunt peste 700.000 de romani care activeaza in acest domeniu, potrivit Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Peste 25% dintre companiile specializate in constructii aduc forta de munca din Asia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Articole similare

Romania importa forta de MUNCA din aceste tari!
Mai multe articole despre forta de munca asia
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".