Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fisa medicala expirata. Ce repercursiuni poate avea asupra CIM?

25 /Iul2022
Fisa medicala expirata. Ce repercursiuni poate avea asupra CIM?
Tags: fisa medicala expiratafisa medicala valabilitate

"Va rog frumos sa imi spuneti ce consecinte poate avea faptul ca fisa medicala, dintr-un dosar de salariat, este expirata? Este pusa in discutie valabilitatea contractului individual de munca daca fisa periodica nu a fost facuta in timp util?"

Raspunsul specialistilor: 

La art. 27 din Codul muncii se prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.

Aceasta obligatie este indeplinita prin eliberarea fisei de aptitudini de catre medicul de medicina muncii.

Din prevederile art. 27, rezulta ca sanctiunea nerespectarii acestei prevederi la momentul angajarii este nulitatea contractului de munca, ceea ce inseamna ca aceasta nulitate poate fi acoperita prin realizarea controlului medical de medicina muncii si eliberarea fisei de aptitudini (conform art. 57 alin. (3) Codul muncii).

La art. 28 din Codul muncii este prevazuta si obligatia realizarii controaleor periodice.

Atentie, ITM-ul „vaneaza” dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!


Aflati din ghidul Dosarul personal al salariatului ce trebuie sa faceti pentru a nu avea niciun fel de emotii in cazul unui control, detalii AICI >>>


Obligatia supravegherii sanatatii salariatilor revine angajatorului, conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

In opinia noastra, lipsa certificatului medical este o cauza de nulitate a contractului individual de munca dar aceasta poate fi acoperita in cel mai scurt termen prin efectuarea controlului periodic de medicina muncii si eliberarea ulterioara a fisei de aptitudini.

De asemenea, exista si sanctiuni contraventionale pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale privind supravegherea sanatatii salariatilor, deci inclusiv realizarea controalelor medicale periodice, sanctiuni prevazute in Legea nr.319/2006 la art. 39.
 
Un raspuns valabil la data de 20.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fisa medicala expirata. Ce repercursiuni poate avea asupra CIM?":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".