Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fisa de aptitudini. Valabilitatea fisei anterioare la reangajare

07 /Iul2022
Fisa de aptitudini. Valabilitatea fisei anterioare la reangajare
Tags: fisa de aptitudinifisa medicala reangajarefisa medicala valabilitate

"Pentru un salariat care a fost angajatul nostru, a plecat o vreme la munca, afara, si acum revine pt angajare - fisa medicala ( care mai este valabila) mai poate fi folosita sau trebuie facuta o fisa medicala noua? Mentionez ca suntem un magazin cu produse alimentare si nealimentare si durata plecarii sale din firma a fost de 4 luni."

Raspunsul specialistului: 

Situatia prezentata nu este reglementata expres in HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare si, prin urmare putem exprima doar o opinie din interpretarea prevederilor legale.

In primul rand, HG 355/2007 prevede obligativitatea realizarii examenului medical la incadrarea in munca.

Conform prevederilor art. 15, examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:

a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR - Procedura completa de evaluare a angajatilor!

Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile, precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, detalii aici >>>


Practic, pentru toti salariatii nou angajati trebuie sa existe fise de aptitudini valabile. Tot in HG 355/2007 se prevede, la art. 23, notiunea de examen medical la reluarea activitatii, care se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22 din hotararea de Guvern.

Textul legal nu defineste ce inseamna intreruperea activitatii pentru orice alte motive si, astfel, se poate interpreta ca aceasta intrerupere ar putea fi cauzata si de incetarea contractului initial si reluarea activitatii in baza altui contract de munca, pe acelasi post.
Astfel, aceste prevederi legale ar putea fi interpretate in sensul ca, atata timp cat salariatul isi reia activitatea intr-un termen mai mic de 6 luni, ar putea fi utilizata fisa de aptitudini anterioara, daca activitatea si conditiile de munca sunt aceleasi.

Insa, totusi, in opinia noastra aceasta reluare de activitate se refera mai degraba la situatia in care contractul de munca este suspendat, spre exemplu, pentru un concediu fara plata, si nu se refera la incetarea contractului de munca si incheierea altuia nou dupa cateva luni.

Avand in vedere cele de mai sus si faptul ca nu exista o prevedere expresa in acest sens, apreciem totusi ca cea mai prudenta abordare este aceea a efectuarii unui examen medical la incheierea noului contract de munca si emiterea unei noi fise de aptitudini care sa corespunda acestei situatii.

In orice caz, asupra valabilitatii unei fise de aptitudini se poate pronunta doar medicul de medicina muncii si, astfel, este necesar sa va consultati cu acesta cu privire la situatia prezentata.

Un raspuns oferit la data de 07.07.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fisa de aptitudini. Valabilitatea fisei anterioare la reangajare":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".