Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Motivarea - un fenomen complex, explicat de experti!

13 /Oct2016
Tags: motivarea resurselor umanemotivare resurse umanefactori motivanti

Motivarea este o insusire umana Motivarea este una dintre insusirile specifice fiintei umane. Chiar atunci cand manifestam o vizibila lipsa de motivare in privinta unei activitati pe care trebuie s-o desfasuram, cu siguranta nu ne-am pierdut total aceasta insusire. Ea se va manifesta in scurta vreme.

Nevoia de relaxare si nevoia de actiune se afla in stransa legatura. Cercetatorii in domeniul comportamentului uman au constatat ca, fara deosebire, copiii care au libertatea de a se juca la scoala, dupa cateva zile, simt nevoia sa participe la cursuri. Si adultii stiu din propria experienta ca, imediat dupa o reusita pentru care a fost depus un mare efort, satisfactia este mult mai mare decat dupa un succes obtinut usor.

Notiunea de motivare

Motivarea, ca notiune, defineste motivele actiunilor noastre, initiativa, comportamentul uman constructiv.

Factori motivanti

Mult timp, principalul factor motivant al activitatii profesionale s-a considerat a fi dorinta de a obtine bani. Un model cunoscut in acest caz este homo oeconomicus, omul al carui comportament este intotdeauna indreptat spre a obtine un folos.

Noile cercetari din domeniu au demonstrat faptul ca motivarea este un fenomen foarte complex. Printre primele elemente ce stau la baza motivarii unei persoane este venitul. Acesta este un element exterior. Alte elemente determina o motivare ce actioneaza din interior.

Cercetarea a scos insa in evidenta si alte aspecte ale motivarii. Iata cateva exemple:

Motivarea generala si motivarea concreta

Dorinta de a construi sau de a realiza ceva defineste motivarea generala. Motivarea concreta se refera la scopul concret pe care il urmareste o persoana. Intreaga sa energie este concentrata in aceasta directie si motivarea sa este vizibila.

Angajatii care urmeaza atingerea unui scop isi dozeaza eforturile depuse. Ei se automotiveaza sa-si indeplineasca nevoile si sarcinile actuale, sa-si dezvolte capacitatile si sa-si atinga, in cele din urma, obiectivul mai indepartat.

Incordare si relaxare
Capacitatea de a actiona a oamenilor se manifesta la intersectia dintre incordare si relaxare. Incordarea si relaxarea sunt doua componente de baza ale comportamentului uman. Lipsa oricareia dintre acestea duce la demotivare, dar si la aparitia bolilor si disfunctionalitatilor.

Rutina este o alta cauza care duce la scaderea vizibila a motivarii angajatilor dvs. De aceea, creati permanent noi factori stimulatori, solicitari care sa dezvolte motivarea si sa elimine rutina. Satisfacerea nevoilor prin puterea de actiune

O nevoie nesatisfacuta motiveaza. Satisfacerea cerintelor de baza – cum ar fi, de exemplu, nevoile fiziologice (hrana, adapost, caldura) – este prima tinta a motivarii angajatului. Atingerea obiectivelor sociale este urmatorul sau scop, spre care isi indreapta toata energia.

Urmeaza nevoi precum satisfacerea curiozitatii intelectuale sau nevoia de schimbare.

Capacitatea de influenta
Pentru a fi convinsi ca merita sa actioneze, oamenii trebuie sa stie ca pot influenta o anumita situatie. Rezultatul actiunii lor trebuie sa fie atingerea unui obiectiv, fie el personal, al firmei sau de alta natura.


sursa: Totul despre motivarea resurselor umane
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Motivarea - un fenomen complex, explicat de experti!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


cornel 2015-09-24 22:14:03

Oferta noua de castigat bani! Suntem in plina dezvoltare si inca mai avem nevoie de colaboratori seriosi si harnici, care vor sa castige bani in timpul liber, chiar si cate 2 ore pe zi. Asiguram contract de comision si instruire gratuita. Cere seriozitate maxima. Solicitati acum detalii la adresa de email: cornelmiti@gmail.com

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".