Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

53% dintre angajati se asteapta ca in 2023 sa le creasca salariile - 40% vor sa isi caute un nou loc de munca

11 /Ian2023
53% dintre angajati se asteapta ca in 2023 sa le creasca salariile - 40% vor sa isi caute un nou loc de munca
Tags: salarii mai mari in 2023romanii isi cauta loc de munca 2023

Romanii sunt optimisti in ceea ce priveste salarizarea in 2023, asa ca aproximativ 53% dintre angajati se asteapta ca anul acesta sa le creasca salariile.

Alti 40% au de gand sa isi caute un alt loc de munca, conform unui sondaj realizat de o comunitate online a angajatilor din Romania, citat de Agerpres.

Respondentii provin din domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO & servicii, telecomunicatii, productie bunuri de consum, servicii de sanatate, productie industriala, HoReCa, productie-transport hidrocarburi/energie, servicii stiintifice/tehnice, constructii/imobiliare, media&cultura.

Aproximativ 27% dintre angajati considera ca ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30% pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei de 10-15%, iar in jur de 19% au nevoie de o crestere cuprinsa intre 15% si 20%. Pe de alta parte, circa 7% dintre respondenti au spus ca ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii. In acelasi timp, 6,5% dintre angajati au spus ca s-ar descurca cu cheltuielile pe care le au chiar daca nu le-ar creste salariul in acest an.

Romanii isi cauta alte locuri de munca, in 2023

Daca salariul nu le va fi marit, 41% dintre angajati au de gand sa isi caute un alt loc de munca, 19% vor incerca o renegociere cu managerul direct, 13% isi vor cauta o colaborare suplimentara sau un al doilea job, iar 9% ar aprecia daca li se vor oferi si alte beneficii.

Aproximativ 19% nu au niciun plan pentru eventualitatea in care anul acesta nu vor primi un salariu mai mare.

In jur de 35% dintre angajati spun ca li se mareste anual salariul, 28% doar in urma unei renegocieri, 19% dintre angajati au salarii mai mari in functie de performanta, iar 12% spun ca in compania in care lucreaza se maresc salariile anual doar pentru anumite pozitii. Aproape 2% dintre respondenti au raspuns ca au salariul mai mare in fiecare trimestru, iar 5% din doi in doi ani.

Daca nu vor avea un salariu mai mare anul acesta, 29% dintre angajati spun ca se vor descurca insa vor face mici ajustari, respectiv vor pleca mai putin in vacante sau vor cumpara unele produse mai ieftine. In jur de 23% cred ca se vor descurca, dar doar daca vor face ajustari foarte mari - vor renunta la a-si cumpara haine noi, vor alege cat de des pot produse marca proprie, vor da mare atentie cheltuielilor utilitare (energie, apa).

Ratele ii ingrijoreaza pe salariatii romani

Aproximativ 17% cred ca se vor descurca foarte greu pentru ca ratele si alte cheltuieli importante inseamna deja mult din veniturile lunare. In jur de 13% au spus ca se vor descurca greu chiar daca nu au rate pentru ca salariul lor este destul de mic si nici perspective de crestere nu au. 10% afirma ca se vor descurca destul de greu pentru ca ratele reprezinta un procent important din veniturile lunare ale familiei, dar mai sunt ajutati de parinti. Pe de alta parte, 8% spun ca se vor descurca destul de bine si nu isi vor reduce cheltuielile.

Aproximativ 62% dintre angajatori au declarat ca au in plan sa majoreze salariile angajatilor in acest an, 21% doar pentru anumite pozitii, iar 17% nu le vor creste.

In jur de 36% dintre specialistii in HR spun ca in companiile pe care le reprezinta salariile vor creste cu 5-10%, aproximativ 22% afirma ca majorarea va fi de 5%, iar in 17% dintre companii va fi o crestere de 10-15%. Aproximativ 2,5% dintre expertii in resurse umane au mentionat o crestere de 30-40% in companiile in care lucreaza.

Precizam si ca 52% dintre angajatori spun ca marirea salariala pe care vor sa o faca este ca parte a unui plan anual de a-si mentine angajatii motivati, 28% vor sa faca acest lucru din cauza contextului economic, 17% ca urmare a dinamicii din piata muncii, iar 2,5% datorita rezultatelor peste asteptari ale companiei. In jur de 5% vor sa majoreze salariile personalului din alte motive, potrivit studiului undelucram.ro.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "53% dintre angajati se asteapta ca in 2023 sa le creasca salariile - 40% vor sa isi caute un nou loc de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".