Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cumul de contracte. Prima de Paste poate fi acordata de mai multe societati unui singur angajat?

23 /Apr2021
Cumul de contracte. Prima de Paste poate fi acordata de mai multe societati unui singur angajat?
Tags: prima pasteacordare primatichete cadou pastecumul contracte

“O persoana este angajata cu contract de munca la 3 societati diferite (contract 1: 4h/zi - functie baza, contract 2: 2h/zi si contract 3: 2h/zi). Aceasta persoana are 1 copil minor in intretinere. Daca la toate cele 3 societati se hotaraste acordare de prime cu ocazia Pastelui, poate sa beneficieze de la toate trei de cei 150 lei/angajat +150 lei/copil (cheltuieli sociale)? Sau doar la societatea unde are declarata functia de baza?

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 10 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobata prin HG 1045/2018, publicate in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, in cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz.

Astfel, salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, biletele de valoare, cu exceptia tichetelor cadou si tichetelor culturale, pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, beneficiarul biletelor de valoare alege, in scris, angajatorul care ii va acorda biletele de valoare, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata. In cazul tichetelor de masa, prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

Asadar, tichetele cadou si tichetele culturale sunt exceptate de la obligatia de a fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza.


Per a contrario, tichetele cadou si tichetele culturale se acorda indiferent daca salariatul are functia de baza sau cumuleaza.
In speta, daca la toate cele 3 societati se hotaraste acordarea de prime cu ocazia Pastelui, salariata/salariatul beneficiaza de la toate cele trei unitati de prima de Paste atat pentru angajat (150 lei) cat si pentru copilul minor (150 lei).

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cumul de contracte. Prima de Paste poate fi acordata de mai multe societati unui singur angajat?":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".