Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Folosirea unui nomenclator de functii interne, in paralel cu clasificarea ocupatiilor din Romania - este legal si corect?

31 /Aug2023
Folosirea unui nomenclator de functii interne, in paralel cu clasificarea ocupatiilor din Romania - este legal si corect?
Tags: nomenclator de functii internecod cor 2023clasificarea ocupatiilor din romania

"Este corecta (si legala) folosirea unui nomenclator de functii interne, in paralel cu clasificarea ocupatiilor din Romania? In sensul ca in contractul de munca si fisa postului sa fie prevazute atat functia interna ocupata, cat si codificarea COR aferenta, cu sarcinile postului respectiv?

Astfel am fi in situatia in care pe aceeasi functie interna (post din organigrama) sa putem avea persoane cu diverse specializari, calificari, dar cu aceeasi fisa de post. Exista vreo practica profesionala sau prevedere legislativa care sa interzica acest lucru sau, mai bine, care ar fi posibilitatea prin care clasificarea ocupatiilor din Romania sa nu ne afecteze organigrama aprobata?"

Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania - Descoperiti toate modificarile in lucrarea „Clasificarea ocupatiilor din Romania - COR 2023”, actualizata, detalii AICI >>> 

Raspunsul specialistului: 

Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 40 alin. (1) dreptul angajatorului ”sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii”.

La art. 17 alin. (3) lit. d) se prevede obligativitatea angajatoriului de a informa angajatul cu privire la ”functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului”, elemente care trebuie sa se regaseasca si in contractul individual de munca. Totodata, in Registrul General de Evidenta a Salariatilor se folosesc codurile si denumirile ocupatiilor/functiilor asa cum sunt acestea prevazute in COR.
De asemenea, in Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede, la art. 15 ca ”Utilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania este obligatorie la completarea documentelor oficiale”.

Din aceste prevederi legale rezulta ca trebuie utilizata Clasificarea ocupatiilor din Romania, cel putin in completarea documentelor oficiale (contracte de munca, adeverinte emise etc), insa, avand in vedere  prevederile art. 40 alin. (1) din Codul muncii, in opinia noastra, angajatorul poate utiliza, pe plan intern un nomenclator de functii specific, care ar putea contine denumiri de pozitii care nu se regasesc in COR.

Insa, totodata, apreciem ca aceste functii interne trebuie sa aiba un corespondent real in Clasificarea ocupatiilor din Romania si eventual in statul de functii al societatii sa fie introdusa o rubrica in care sa fie mentionat codul COR corespondent fiecarei functii interne.

Astfel, in opinia noastra, in contractul individual de munca (si in fisa postului) se pot regasi atat denumirea interna functiei, cat si codificarea COR aferenta, aceasta din urma fiind obligatorie, conform legii.

Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Folosirea unui nomenclator de functii interne, in paralel cu clasificarea ocupatiilor din Romania - este legal si corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".