Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fisa postului contine atributiile din COR. Nu exista atributii principale si atributii secundare!

17 /Sep2019
Tags: fisa postuluifisa postului coratributii fisa postuluiclasificarea ocupatiilor din romania

Fisa postului este un document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, si trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheierea contractului.


"Stim ca fiecare angajat trebuie sa aiba o singura fisa de post. Putem face o fisa a postului cu anexe, unde fisa postului sa aiba sarcini specifice functiei de stivuitorist de exemplu si ca anexa 1 la fisa postului stivuitorist sa fie fisa postului cu sarcini specifice manipulant? Anexa 2 sa fie cu sarcini specifice manevrant etc.?"

 

In modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul MMSS 64/2003, se precizeaza: Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.

Conform art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, unul dintre elementele contractului contractului individual de munca este: functia/ocupatia conform Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului. Asadar, atributiile postului se stabilesc in functie de codul COR din contractul individual de munca, iar in contractul de munca nu pot fi inregistrate mai multe coduri COR.


ATENTIE!

Nu exista atributii principale si atributii secundare, atributiile postului nu au o ordine de ierarhizare, sunt atributiile postului care trebuie solutionate in egala masura.

Totodata, nu pot fi stabilite atributii ale postului ce nu apartin postului pe care salariatul a fost angajat. Nu poti fi bun la toate. Daca salariatul angajat pe postul de stivuitorist produce o paguba unitatii din functia de manevrant nu poate fi tras la raspundere deoarece, potrivit contractului sau de munca acesta detine functia de stivuitorist.

 


Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, detalii AICI >>>

Structura Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) a fost modificata prin Ordinul nr. 685/1.848/2019 astfel >>>

 

Orice alta activitate pe care salariatul o desfasoara la solicutarea angajatorului este pe raspunderea angajatorului. Salariatul raspunde numai pentru pagubele produce angajatorului din vina si in legatura cu munca lor. Ori munca lor este cea reglementata de codul COR inregistrat in contractul individual de munca si nu alte atributii pe care angajatorul doreste sa le solutioneze cu un salariat angajat pe o alta functie (art. 254 alin. (1) din Codul muncii).

In concluzie, fisa postului contine atributiile postului potrivit codului COR, pentru functia inregistrata in contractul individual de munca. Orice alte atributii adaugate fisei postului, ce exced functiei pentru care a fost angajat salariatul, vor fi adaugate pe raspunderea angajatorului, salariatul putand fi tras la raspundere numai pentru atributiile ce apartin functiei din contractul individual de munca.

De asemenea, salariatul care are calificarea si pentru o alta functie, i se va putea incheia un alt contract de munca cu timp partial de x ore pe luna, salariatul putand cumula mai multe functii la acelasi angajator (art. 35 din Codul muncii).


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fisa postului contine atributiile din COR. Nu exista atributii principale si atributii secundare!":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 15 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".