Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Majorarea salariilor in pandemie: o iluzie

13 /Aug2020
Tags: conajcrestere salariimajorare salarii horecacristina chiriac conaf

Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), considera ca nu se poate vorbi de cresteri salariale in pandemie si ca acestea reprezinta, de fapt, o perceptie eronata a realitatii economice.

"Nu putem vorbi de cresteri ale salariului mediu net in domeniul HORECA atat timp cat s-a inregistrat o rata a concedierii personalului de 29% conform statisticilor din sector. Serviciile hoteliere si de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, ca urmare, datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate si nu reflecta situatia din teren", a declarat Chiriac, potrivit Agerpres.

Conform sursei amintite care citeaza datele INS, castigul salarial mediu brut a fost, in luna iunie,  de 5.369 de lei, inregistrand o crestere de 3,5%, in timp ce salariul net a fost in crestere fata de luna precedenta cu 119 lei, respectiv 3,7%, iar cele mai importante cresteri lunare ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul hoteluri si restaurante 27,2%, urmat de fabricarea mobilei (17,6%), activitati culturale si spectacole (14,8%), fabricarea produselor textile (12,7%).

De asemenea, aceleasi date arata ca, raportat la cresterile salariale din luna iunie, avem o rata a somajului de 5,2%, cu un numar al somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat de 467.000 de persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (463.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (343.000 de persoane).

Cristinei Chiriac considera ca este nevoie de o analiza a intregului peisaj economic.


"Nu putem vorbi de cresteri de salarii cand avem concedieri masive de personal. Reactia rapida a factorilor de decizie care au hotarat acordarea de facilitati fiscale si garantii guvernamentale intreprinderilor afectate de pandemie si persoanelor fizice aflate in cvasi somaj au condus la recuperarea, intr-o anumita masura, a pierderilor conjuncturale. insa nu este momentul sa cuantificam castigul ci trebuie sa continuam masurile de sustinere a pietei fortei de munca pentru a putea vorbi de cresteri salariale sustenabile si de durata, care sa se reflecte in buzunarele cetatenilor", a precizat Cristina Chiriac, citata de aceeasi sursa.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Majorarea salariilor in pandemie: o iluzie":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".