Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Noua lege a pensiilor: Se renunta la stagiul de cotizare fix

14 /Iun2021
Noua lege a pensiilor: Se renunta la stagiul de cotizare fix
Tags: stagiu de cotizare fixnoua lege a pensiilorpuncte contributivitate pensie

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anuntat recent ca, odata cu noua lege a pensiilor din 2023, nu va mai exista un stagiu de cotizare fix, acesta urmand sa depinda de fiecare domeniu de activitate in parte.

„Stagiul de cotizare nu va mai fi fix, va fi o formula in functie de domeniu. (…) Nu pot sa va dau un exemplu pentru ca nu stim in momentul asta. in asta va consta consultarea publica”, a spus ministrul, potrivit HotNews.

Totodata, ministrul a amintit ca in angajamentele asumate la Bruxelles este inclus cel privind eliminarea stagiului de cotizare de 25 de ani stabilit de PSD, deoarece acesta ar fi avut drept consecinta un dezechilibru major in sistem.

„Ei (cei de la Comisia Europeana -n.r.) s-au speriat de acel stagiu de cotizare de 25 de ani. Noi avem acum un stagiu de 35 de ani si legea data de PSD in 2019, inainte de alegeri, brusc i-a apucat dragul de pensionari, scadea brusc la 25 de ani. Cei de la Comisie si foarte multi economisti au spus ca foarte multi oameni vor iesi brusc la pensie. Sa scazi brusc stagiul inseamna sa arunci sistemul in aer. Si atunci am spus, scoatem aceasta scadere brusca si ramâne sa gasim o formula care sa fie viabila si sa nu dezechilibreze sistemul”, a explicat ministrul, potrivit aceleiasi surse, urmand ca o decizie finala sa fie luata in Guvern. 

PNRR include o noua formula de calcul a pensiei din legea noua a pensiilor si are la baza numarul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivitatii.

„Formula are ca principiu de calcul produsul dintre numarul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard si sustenabil financiar (in locul cresterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu si lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând in acest fel toate cheltuielile aferente reprezentarii intereselor statului”, propune PNRR.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Noua lege a pensiilor: Se renunta la stagiul de cotizare fix":
Rating:

Nota: 4.55 din 5 din 11 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".