Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

OFICIAL! Angajatorii pot opta pentru majorarea salariului minim cu 200 de lei fara sa plateasca taxe

19 /Mai2022
OFICIAL! Angajatorii pot opta pentru majorarea salariului minim cu 200 de lei fara sa plateasca taxe
Tags: salariu minim majorat cu 200 de leimajorare salariu minim 200 de leimajorare salariu minim 200 de lei fara taxe

Avand in vedere cresterea preturilor si implicit, a inflatiei, statul roman vine cu cateva masuri de sprijin, in ceea ce ii priveste pe cei care castiga salariul minim in Romania.

In aceasta situatie, acei angajatori care vor alege sa majoreze salariile minime cu 200 de lei nu vor fi nevoiti sa plateasca contributii sociale. Adica vor fi scutiti de plata taxelor salariale, masura fiind una optionala, asa ca angajatorii nu sunt obligati sa o aplice.

Masura se aplica pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care:
 
- contractele individuale de munca se afla in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si prevad un nivel al salariului de baza lunar brutla aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si angajatorul majoreaza voluntar salariul de baza de la nivelul de 2.550 de lei la 2.750 de lei.

Asa cum se poate vedea in Monitorul Oficial:

Ordonanta de urgenta nr. 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in Monitorul oficial nr. din 18 mai 2022

Avand in vedere contextul actual al cresterii preturilor la energie electrica, gaze naturale, combustibili si la produse alimentare, care conduce la scaderea nivelului de trai al persoanelor cu venituri la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, luand in considerare necesitatea stimularii angajatorilor care pot acorda majorarea voluntara a salariului stabilit in contractul individual de munca la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in scopul sprijinirii angajatilor proprii, prin neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a unei sume de 200 de lei/luna, considerand de maxima importanta adoptarea masurii fiscale propuse ce are ca scop protectia angajatilor al caror salariu este la nivelul salariului minim brut pe tara, avand in vedere necesitatea interventiei rapide a Guvernului cu masuri prin care sa combata efectele cresterii preturilor si a nivelului inflatiei, (...) Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.


Art. 1. — (1) Incepand cu data de 1 iunie 2022, prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 220^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru o suma de 200 de lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor in urmatoarele situatii: 

a) angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie—31 decembrie 2022 inclusiv...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "OFICIAL! Angajatorii pot opta pentru majorarea salariului minim cu 200 de lei fara sa plateasca taxe":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".