Concret, asa cum prevede Codul Fiscal, persoanele de mai sus sunt scutite de plata impozitului pe venituri, din activitati precum: activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere; venituri din drepturi de proprietate intelectuala; salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (3); pensii; activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.
Dar parintele salariat, care are un copil cu handicap va fi, la randul sau, scutit de impozitul pe venit? Pentru a lamuri aceasta situatie, specialistii de la PortalCodulMuncii au folosit studiul de caz de mai jos, pentru a exprima un punct de vedere obiectiv si legal:
"Societatea noastra are un angajat care are un copil ce detine certificat de incadrare a copilului cu dizabilitati in gradul de handicap grav, cu asistent personal, cod grad handicap 11, data nasterii copilului 16.06.2013. Angajatul care are in intretinere copilul cu handicap, in conditile mai sus mentionate, beneficiaza de scutire integrala a impozitului pe salarii si de alte scutiri - facilitati pe perioada cat va fi salariatul societatii noastre sau pana la implinirea varstei de 7 ani sau 18 ani a copilului? Mentionam ca asistentul personal al copilului nu este parintele angajat."
Raspunsul specialistilor:
Analizand prevederile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare si cele ale Codului fiscal (art. 60 referitor la scutiri de la plata impozitului pe venit), nu am identificat vreo prevedere prin care parintele incadrat in munca al copilului cu handicap sa beneficieze de scutire de la plata impozitului pe salariu.
Referitor la parintele copilului cu handicap, in OUG nr. 111/2011 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare sunt prevazute unele drepturi la art. 32 lit. a) si b) care pot fi relevante pentru cazul prezentat, astfel:
”Art. 32 (1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;”
La art. 33 din OUG 111/2011 se prevede ca de aceste drepturi prezentate mai sus nu beneficiaza parintele care, pentru acelasi copil, are in acelasi timp si calitatea de asistent personal ori care primeste indemnizatia acordata in conditiile art. 42 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006.
Parintii copiilor cu handicap beneficiaza de anumite drepturi si scutiri acordate de autoritatile locale (sunt prevazute in Legea nr. 448/2006), dar acestea nu au legatura cu calitatea de salariat a parintelui. Pentru acordarea acestora, persoana in cauza trebuie sa se adreseze serviciului public de asistenta sociala din cadrul primariei de domiciliu.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalcodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.