Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Patru din zece angajati cu pregatire specializata vor cere o marire salariala in acest an

06 /Apr2023
Patru din zece angajati cu pregatire specializata vor cere o marire salariala in acest an
Tags: angajati mariri salarialeangajati pregatire profesionala

Ca salariile sunt mereu un subiect de discutie in cadrul firmelor, nu mai este un secret pentru nimeni. Asa se face ca patru din 10 persoane cu pregatire specializata si, respectiv, 25% dintre cei fara pregatire intentioneaza sa ceara o crestere salariala in urmatoarele 12 luni.

Raportul "Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move", realizat de Grafton Recruitment si citat de Agerpres a remarcat ca, inca din perioada pandemiei, companiile se confrunta cu un fenomen tot mai pronuntat pe piata fortei de munca - marea demisie - care genereaza o presiune tot mai mare pe cresterea salariilor. Cele mai recente date arata ca 41% dintre persoanele cu pregatire specializata si, respectiv, 25% dintre cei fara pregatire intentioneaza sa ceara o crestere in urmatoarele 12 luni.


41% dintre angajati se gandesc in prezent sa-si paraseasca locul de munca


Contextul economic, lipsa de predictibilitate precum si efectele razboiului din apropierea granitei au determinat, in ultimul an, tot mai multi romani sa apeleze la cursuri de reconversie profesionala, un numar mare de angajati fiind dispusi sa isi paraseasca locul de munca si sa se reorienteze catre alte domenii. Asadar, nevoia de schimbare pozitiva in cariera este, inca, foarte reala si prezenta pe piata muncii. Conform indicelui Microsoft Work Trend, la nivel mondial, 41% dintre angajati se gandesc in prezent sa-si paraseasca locul de munca.

"Experienta vasta pe piata muncii ne-a aratat ca, desi simt nevoia unei schimbari, multe persoane se confrunta cu teama de a legana barca in ape tulburi. Insa, resemnarea pasiva nu este intotdeauna o abordare corecta. Chiar daca se vorbeste tot mai mult de o recesiune globala, in prezent exista mai multe posturi vacante in diferite sectoare, comparativ cu anii trecuti. Vorbim astazi de o rata a locurilor de munca vacante care aproape s-a dublat la 3% in iunie 2022 de la 1,6% in iunie 2020, conform datelor Eurostat. Iar acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru angajatii pregatiti de o schimbare, atat din punct de vedere al oportunitatilor, cat si din punct de vedere al timpului. In plus, daca privim si din perspectiva ofertelor, cu cat sunt mai multe posturi vacante, cu atat mai multi angajatori se vor lupta pentru a-si asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajatilor, mai multe posturi vacante inseamna mai multa putere de negociere", a sustinut Elisabeta Moldoveanu, business unit manager, Grafton by Gi Group Holding.

Ramane de vazut cum vor reactiona angajatorii in fata acestor noi provocari, dar un lucru este cert: salariatii vor sa fie remunerati pe masura asteptarilor, iar vremurile pe care le traim ii forteaza pe angajatori sa se alinieze la aceste cerinte. Criza fortei de munca a schimbat regulile jocului, iar managerii HR trebuie sa fie eficienti si convingatori pentru ca retentia personalului calificat sa devina o realitate. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Patru din zece angajati cu pregatire specializata vor cere o marire salariala in acest an":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".