Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Cum se va proceda in cazul unui salariat care a primit un avans, dar refuza sa il restituie, la incheierea CIM? Iata un studiu de caz relevant, prezentat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:
"La data incetarii contractului de munca un salariat are de justificat un avans spre decontare de 1000 lei, iar lichidarea lui este de doar 500 lei. La data platii salariului acesta nu se prezinta pentru ridicarea drepturilor salariale si nici pentru achitarea justificarea/restituirea avansului spre decontare. Va rog sa imi precizati ce demersuri legale pot face pentru a inchide lichidarea de 500 lei din "contul 426" si suma de 1000 lei debitul din "contul 542"? Ce dovada pot prezenta in cazul unui control de la ITM?"
Raspunsul specialistului:
Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit. Plata sumei de 500 lei se poate efectua prin banca, nefiind necesara prezenta in persoana a salariatului. Intelegem ca nu ati achitat suma catre fostul salariat, deoarece acesta are de justificat un avans pe care i l-ati acordat in cuantum de 1.000 lei.
In acest caz, va indrumam sa transmiteti o Notificare catre fostul salariat prin care sa ii aduceti la cunostinta aceste aspecte si sa il invitati la sediul institutiei dvs in vederea clarificarii acestor sume de bani.
Va rugam sa retineti ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Pentru a inchide lichidarea de 500 de lei din contul 426 puteti face un virament in contul fostului salariat. Daca acesta lua banii in numerar de la casierie, urmeaza sa ii transmiteti Notificarea la adresa acestuia prin care sa ii comunicati ca are de ridicat drepturile banesti in cuantum de 500 lei, aferente lichidarii lunii respective.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat - Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, DETALII AICI >>>
Debitul de 1.000 de lei inregistrat in contul 542 nu poate fi stins decat la data achitarii integrale a acestuia de catre salariatul caruia i s-a acordat avansul. Trebuie sa retineti ca nu puteti compensa suma de 500 de lei dintr-un cont in altul decat cu acordul salariatului.
Avand in vedere ca nu se poate retine nicio suma din salariu, decat in baza unei hotarari judecatoresti, singura varianta posibila in afara de obtinerea unui titlu executoriu pentru suma respectiva, fiind plata de buna voie a acestui debit de catre salariat.
Demersurile intreprinse le puteti demonstra organelor de control daca ati transmis deja Notificare catre salariat in legatura cu cele doua sume de ridicat si de achitat.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de catre experti in legislatia muncii si resurse umane.