Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatii romani au nevoie de al doilea job, pentru a suplimenta veniturile

27 /Iul2022
Salariatii romani au nevoie de al doilea job, pentru a suplimenta veniturile
Tags: salariati romaniromani al doilea job

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste nivelul de trai din Romania, tinand cont de faptul ca nevoia de suplimentare a veniturilor pe termen lung este principalul motiv pentru care multi salariati si-au luat un al doilea job.

Asa declara 70% dintre respondentii celui mai recent sondaj derulat de o platforma de recrutare, iar 8,2% au facut acest pas doar pentru o perioada scurta de timp, pentru a strange banii necesari unei achizitii costisitoare pe care nu si-o permiteau la acel moment. 6,7% spun ca asa au lucrat toata viata.

Conform ejobs, citat de Agerpres, pentru 10,6% primul job nu era suficient de solicitant si au putut, astfel, sa se angajeze si in alta parte, iar 5% vor sa faca o schimbare de cariera, insa nu sunt siguri ce li s-ar potrivi si, pentru o perioada, au decis sa incerce doua joburi diferite, in paralel.

"Odata cu intrarea in normalitate a stilului de munca remote, angajatii au devenit mai stapani pe felul in care isi gestioneaza timpul si pot, astfel, sa jongleze mai usor cu doua joburi. Chiar si in aceste conditii, cei mai multi dintre ei (72%) aleg sa adauge un job part time locului de munca de baza pe care il au si care este full time. 13% sustin, in paralel, doua locuri de munca full time, 6% doua part time, iar 9% au un job de luni pana vineri si inca un job in weekend-uri", a declarat Ana Calugaru, head of communications in cadrul eJobs Romania.
 

Romanii nu ascund faptul ca lucreaza in doua locuri
 

Romanii nu mai fac un secret din faptul ca lucreaza, simultan, in doua locuri diferite, jumatate dintre respondenti declarand ca ambii angajatori stiau si de celalalt job, 23% spun ca doar unul dintre angajatori fusese informat asupra acestui lucru, iar 21% au preferat sa pastreze doar pentru ei aceasta informatie.

6 din 10 salariati cu 2 joburi au mentionat ca pastrarea unui echilibru intre viata personala si profesionala este cel mai greu de realizat, in astfel de circumstante. Pentru un sfert dintre participantii la studiu este dificil sa-si gestioneze timpul dedicat muncii iar 10% spun ca este foarte complicat sa performeze in ambele locuri.

Aproximativ 40% dintre cei chestionati declara ca, in momentul in care unul dintre cele doua locuri de munca le-ar aduce un salariu suficient pentru nevoile lor financiare lunare, ar renunta la cel de-al doilea job. Aproape un sfert ar face acelasi lucru daca ar ajunge sa se simta epuizati din punct de vedere fizic sau emotional sau daca nu ar reusi sa mai mentina un echilibru intre viata personala si cea profesionala (17,3%). 6,7% nu ar putea sa aiba doua joburi in paralel daca nu ar mai putea lucra de acasa, iar 3,3% declara ca vor renunta la a doua sursa de venit imediat ce vor strange banii necesari pentru o achizitie importanta pe care o planuiesc pentru perioada urmatoare, dar pe care nu si-o permit inca. 8,5% dintre respondenti nu iau in calcul sub nicio forma varianta de a ramane cu un singur job.

47,4% dintre participantii la sondaj cred ca pot duce pe termen lung doua joburi simultan, iar 52,6% considera ca este imposibil sa lucrezi mai mult de 1 an in doua locuri, in acelasi timp.

"Surprinzator a fost sa vedem repartizarea pe categorii de varsta a celor care au avut in ultimii doi ani cel putin doua joburi. Ne asteptam ca numarul cel mai mare de respondenti sa vina din categoria de varsta 19-25 de ani. Cu toate acestea, ei reprezinta doar 7,4% din total. 33,8% dintre cei care au avut in ultimii doi ani cel putin doua joburi simultan au intre 36 si 45 de ani, 28,9% intre 26 si 35 de ani, 21,8% intre 46 si 55 de ani si 8% peste 55 de ani", conform studiului.

Sondajul a fost realizat in luna iulie, pe un esantion de 1.200 de respondenti.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatii romani au nevoie de al doilea job, pentru a suplimenta veniturile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".