Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sporuri si negocierea acestora. Se vor trece doar in Revisal?

09 /Mar2023
Sporuri si negocierea acestora. Se vor trece doar in Revisal?
Tags: sporuri revisalsporuri negociere revisal

"Societatea doreste sa acorde spor de vechime in firma. Ce prevederi legale ar trebui sa urmam pentru a implementa acest spor? Unde trebuie inclus sporul respectiv in Regulamentul intern, Contractul individual de munca, Revisal?

Avem posibiltatea de a acorda spor de vechime in munca si spor de vechime in firma, separat fiecare cu procentul lui ? Exemplu: ptr vechimea in firma 1 an - spor de 3% ptr vechimea in firma 2 ani - spor 5 % etc."

Raspunsul specialistului: 

Nu exista nicio prevedere legala care sa reglementeze sporul de vechime in munca sau sporul de vechime in firma. Prin urmare, angajatorii si salariatii au dreptul sa negocieze aceste sporuri fara limite legale, in sume fixe diferite, in procente diferite, etc.

Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Contine indicatii complete, exemple, studii de caz, situatii atipice, DETALII AICI >>>

Conform art. 17 alin. (2) lit. k) din Codul muncii elementele salariale  dintre care fac parte si sporurile trebuie sa fie reglementate prin contractul individual de munca.

Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza  salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.  

Prin urmare, conform acestei reglementari legale in Revisal se inregistreaza elementele salariale reglementate de contractul individual de munca cat si elementele salariale reglementate de contractul colectiv de munca.

Intrucat cele doua sporuri vor fi reglementate prin contractual individual de munca, se vor inregistra in Revisal.

Un raspuns oferit de catre PortalCodulMuncii, in luna martie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sporuri si negocierea acestora. Se vor trece doar in Revisal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".