Raspunsul specialistului:
Conform art. 168 alin. (1) din Codul muncii, plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit iar, potrivit alin. (2), statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii.
Prin urmare, Codul muncii stabileste la art. 168 alin. (1) mijloacele de proba prin care se poate face dovada platii salariului. Aceste mijloace de proba pot fi statele de plata precum si orice alte documente justificative. In categoria documentelor justificative apreciem ca se incadreaza si documentele care atesta virarea drepturilor salariale in contul bancar al carui titular este salariatul.
In masura in care plata salariului se face pe card, ordinul de plata si extrasul de cont sunt documentele justificative.
Dupa cum alin. (2) al art. 168 din Codul muncii prevede ca, statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii, vor fi pastrate si documentele justificative care demonstreaza efectuarea platii in aceleasi conditii ca si statele de plata, pentru 50 de ani.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro