Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Transferul contributiilor sociale in sarcina salariatilor. Cine se opune acestei masuri

18 /Oct2017
Tags: cas si cass 2017cas si cass angajatitransfer cas si cass

Transferul contributiilor sociale in carca salariatilor. La aceasta concluzie au ajuns autoritatile dupa indelungi dezbateri. Desigur ca masura in cauza ar putea afecta semnificativ veniturile, desi Guvernul spune ca angajatii nu au de ce sa isi faca griji.

In acest context, sindicalistii doresc sa se faca auziti, avand in vedere ca masura ar putea conduce la reducerea salariilor. Astfel, bugetarii nu se vor bucura prea mult de adoptarea legii salarizarii unitare. Ce se va petrece in cele din urma? Ramane de vazut, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Asa ca BNS face apel la Guvernul Romaniei sa renunte la implementarea masurii de reducere a costului cu forta de munca al angajatorului, prin transferul contributiilor sociale integral in sarcina salariatilor. In caz contrar, incepand cu data de 23 octombrie 2017, sindicalistii vor organiza pichete de protest in toate orasele resedinta de judet, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.

In cazul in care Guvernul nu-si va revizui decizia de implementare a celor 2 masuri (transferul contributiilor sociale integral in sarcina salariatului si desfiintarea celor 4 fonduri speciale), Biroul Executiv BNS transmite ca vor urma o serie de actiuni de protest, care se vor desfasura astfel:

    In data de 23 octombrie 2017 vor fi organizate pichete de protest in toate orasele resedinta de judet,
    In intervalul 30.10 – 10.11.2017 vor fi organizate cel putin 10 manifestatii de strada la nivel local.
    In functie de reactia Guvernului Romaniei se are in vedere organizarea unui miting de amploare la Bucuresti.

„In cazul in care Guvernul Romaniei, ignorand solicitarile si protestele nostre, va emite ordonante prin care sa aduca modificari atat Codului Fiscal cat si legislatiei in domeniul securitatii sociale, Biroul Executiv BNS a decis urmarea tuturor cailor legale pentru contestarea acestora, atat pe plan intern cat si international”, se transmite in comunicatul BNS.


Scaderea contributiilor sociale de la 39,25% la 35%. Crestere de 4% a salariului net


Trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat poate avea repercursiuni asupra veniturilor salariatilor, potrivit analistilor financiari, iar in acest sens ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, a tinut sa faca anumite precizari.

In acest context, ministrul a declarat in cadrul unui post de televiziune ca salariatii vor avea o crestere a salariului net de circa 4%, prin scaderea contributiilor de la 39,25% la 35% de anul viitor. Concret, aceste schimbari sunt menite sa sprijine angajatii, asigurandu-le asistenta sociala si indeplinirea stagiului de cotizare pentru pensie...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>


Sursa: BNS

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Transferul contributiilor sociale in sarcina salariatilor. Cine se opune acestei masuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".