Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Venituri luate in calcul la stabilirea pensiei

31 /Oct2022
Venituri luate in calcul la stabilirea pensiei
Tags: venituri stabilire pensiecum se calculeaza pensia

"O persoana este angajata cu contract individual de munca, are salariul total compus din salariu de incadrare (trecut in contract si raportat in ReviSal) + bonus (variabil in functie de realizari) si se platesc contributiile catre stat pentru tot salariul. In acest caz, la calculul pensiei anticipate sau pentru limita de varsta, ce venituri salariale sunt luate in considerare, salariul de incadrare (trecut in ReviSal) sau salariul total brut impozitat?"

• Tip societate: S.R.L.


• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 4531

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 7 alin.(5) si (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta al salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuprinsul carora se stabileste ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

Potrivit art. 2 lit.p) din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

La art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este reglementat principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.

Astfel, toate veniturile salariale asupra carora se datoreaza CAS vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei.
Ceea ce intereseaza este ca asupra venitului respectiv sa se datoreze si plateasca contributia la sistemul de pensii.
Tocmai pentru ca exista situatii cand salariatii primesc salariul minim pe economie, dar lunar in functie de realizari/indeplinire indicatori performanta, s.a. pot incasa bonusuri variabile care in fapt pot depasi cuantumul salariului, astfel cum este acesta incsris in Revisal, la stabilirea drepturilor la pensie se ia in calcul intreg castigului salarial brut care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale.

Prin urmare, daca asupra drepturilor salariale incasate (chiar daca acestea nu au caracter permanent) in care sunt incluse si anumite drepturi temporare se calculeaza si se retine contributia de asigurari sociale, acestea vor fi luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, din perspectiva cuantumului determinat.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) din Legea 263/2010, respectiv:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Insa, cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.
Cuantumul pensiei= punctajul mediu anual x valoarea punctului de pensie (art. 94 din Legea nr.263/2010)

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 la Legea 263/2010 (art. 95 din lege).

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.
 
Un raspuns valabil la data de 12.09.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Venituri luate in calcul la stabilirea pensiei":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 57 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".