Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Venituri salariale din Germania - declararea veniturilor de catre salariat

08 /Nov2022
Venituri salariale din Germania - declararea veniturilor de catre salariat
Tags: declarare venituri salariatdeclaratia 112 venit

"Am o situatie in afara firmei noastre. Este vorba despre o cunostinta care este angajata la o firma din Germania si lucreaza in Romania. Firma din Germania, ce nu are personalitate juridica in Romania, doreste sa transfere salariatului din Romania intreaga suma necesara contributiilor sociale de plata aici.

 Astfel, intrebarea mea este daca acest angajat are posibilitatea sa-si plateasca contributiile la statul roman in nume personal, pe persoana fizica si daca da, ce presupune acest lucru."

Raspunsul specialistilor: 

Astfel cum este reglementat prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016, societatea din Germania poate sa incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia societatii de a declara si plati contributiile sociale.

In aceasta situatie, salariatul  se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).

Odata cu aceasta declaratie, salariatul inregistreaza la administratia financiara si acordul încheiat cu angajatorul din Germania.

Ulterior inregistrarii fiscale, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112, lunar.

La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale administratorul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".

Un raspuns valabil in noimebrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Venituri salariale din Germania - declararea veniturilor de catre salariat":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".