Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatii romani sunt optimisti! 74% cred ca isi pot gasi un nou job in aproximativ 3 luni

18 /Nov2021
Angajatii romani sunt optimisti! 74% cred ca isi pot gasi un nou job in aproximativ 3 luni
Tags: locuri de munca romaniacautare nou loc de muncajoburi disponibile 2021

Un sondaj recent arata ca romanii sunt foarte optimisti atunci cand vine vorba despre necesitatea de a gasi un nou job. Asa se face ca aproximativ 74% dintre cei chestionati cred ca isi pot gasi un nou loc de munca in aproximativ 3 luni. Asadar, specialistii considera ca romanii au incredere in angajatori si ofertele existente pe piata muncii, la momentul de fata.

Conform sondajului realizat de Ejobs, citat de Agerpres:

"Candidatii si-au recastigat increderea in piata muncii si sunt mai curajosi la capitolul schimbari in cariera. Optimismul lor e la cote ridicate, similare cu perioada prepandemica: peste 74% dintre ei cred ca ar reusi sa se angajeze in mai putin de 3 luni de cand ar demara un proces de schimbare a jobului. Dintre acestia, mai bine de jumatate cred ca ar putea sa gaseasca locul de munca pe care si-l doresc in mai putin de o luna. Cifrele confirma revenirea pe care a cunoscut-o piata muncii in acest an, dupa un 2020 plin de incertitudini si temeri".

Romanii nu ar accepta un salariu mai mic si nu ar dori sa se mute

Iar candidatii romani nu sunt optimisti doar atunci cand vine vorba despre gasirea unui nou loc de munca. Acestia considera ca si oferta salariala trebuie sa fie pe masura asteptarilor. Astfel, 46% dintre participanti au declarat nu ar accepta sub nicio forma un salariu mai mic, nu s-ar muta pentru un loc de munca mai bun si nici nu ar accepta un job departe de domiciliu. 

Aproximativ 31% dintre candidati ar accepta sa faca o reconversie profesionala daca ar avea oferte bune in acest sens, iar 13% ar accepta un salariu mai mic, dar cu o conditie: noul loc de munca sa fie mai aproape de casa. Doar 10% dintre respondenti ar fi dispusi sa-si schimbe domiciliul.

"Daca anul trecut am vazut foarte multa frica si nesiguranta in randul candidatilor, 2021 nu e doar anul revenirii pentru piata muncii, dar si cel in care acestia au prins din nou curaj si si-au recapatat increderea de sine. Odata cu revenirea celor mai multe sectoare si oferta ridicata de locuri de munca din acest an, si optimismul candidatilor a crescut. Ne aflam intr-un punct in care schimbarea jobului a redevenit o optiune, nu o constrangere, cum a fost anul trecut pentru candidati, cand si-au cautat alt loc de munca majoritar cei care n-au avut incotro", a concluzionat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.
 

 Peste 47.000 de locuri de munca disponibile in trimestrul III din 2021. In ce domenii exista cele mai multe oferte?

Vesti bune pentru romanii care se afla in cautare de locuri de munca, in contextul in care numarul joburilor vacante a fost de 47.300 in al treilea trimestru din acest an.
 
Potrivit informatiilor furnizate de Institutului National de Statistica (INS), numarul locurilor de munca a crescut cu 7.700 fata de trimestrul anterior.
 
Este demn de precizat si ca rata locurilor de munca vacante a fost 0,95%, in crestere cu 0,15 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2020, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,14 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a urcat cu 7.900...vezi domeniile care au nevoie de personal >>>

 

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatii romani sunt optimisti! 74% cred ca isi pot gasi un nou job in aproximativ 3 luni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".