Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Transfer salariati intre societati. Ce documente sunt necesare?

13 /Oct2021
Transfer salariati intre societati. Ce documente sunt necesare?
Tags: detasare angajati durata detasare cheltuieli detasarennnn

O societate A si o societate B (ambele in constructii) vor sa semneze un document prin care isi dau acordul ca atunci cand una din parti are nevoie de angajati temporar sa poata sa transfere salariati de la o firma la alta pe durata determinata. Transferul de salariati de la o societate la alta se poate realiza doar pe baza de detasare? Care este durata pentru care se poate face detasarea unui angajat? Ce obligatii au cele doua parti?


Raspunsul specialistului:
 

Codul muncii nu reglementeaza transferul voluntar al salariatilor de la o societate la alta. Doar transferul salariatilor in cazul transferului intreprinderii este reglementat. Atunci cand o societate vrea sa foloseasca temporar salariatii altei societati, singura forma de realizare a acestei modalitati de prestare a activitatii de catre salariati este detasarea. Conform art. 46 din Codul muncii: 
 

Art. 46. - (1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. (2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. (3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. 
 

(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. 
 

Astfel, initial detasarea poate fi dispusa unilateral de angajator (fara acordul salariatului) pe o perioada de cel mult un an. Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. Ulterior, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. 


Astfel, dupa trecerea unui an de detasare, se poate dispune o noua perioada detasare, dar de 6 luni cu acordul salariatului pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea. Apoi, o alta perioada de 6 luni poate fi dispusa tot cu acordul salariatului si pentru motive obiective. Angajatorul care il detaseaza pe salariat are obligatia sa-i plateasca acestuia cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia de detasare (diurna).
 

 Conform art. 47 alin. (2) din Codul muncii,pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat. Astfel, se stabilesc care sunt drepturile mai favorabile salariatului, iar aceste drepturi seplatesc de angajatorul la care salariatul este detasat. 
 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Transfer salariati intre societati. Ce documente sunt necesare?":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 13 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".