Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Durata instruirii introductiv-generala in domeniul SSM

14 /Mai2024
Durata instruirii introductiv-generala in domeniul SSM
Tags: durata instruirii introductiv-generala in domeniul ssminstruire introductiv-generala ssm

"Cat trebuie sa dureze instruirea introductiv generala si la locul de munca, la angajare, in domeniul ssm, conform ultimelor modificari legislative?"

Raspunsul specialistilor: 

Incepand cu 2016, durata minima a instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre faze (introductiv-generala, la locul de munca, periodica si cea suplimentara), nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare, datat si aprobat de catre angajator (HG nr. 767/2016).

Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI >>>

 

In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:

a) legislatia de securitate si sanatate in munca;
b) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;


c) riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d) masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Instruirea la locul de munca va cuprinde cel putin urmatoarele:

a) informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru;
b) prevederile instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru;
c) masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, precum si in cazul pericolului grav si iminent;
d) prevederi ale reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru;
e) demonstratii practice privind activitatea pe care persoana respectiva o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.

Avandu-se in vedere aspectele mentionate anterior si tinand cont de specificul activitatii economice a societatii se pot stabili duratele instruirilor respective de la 1 ora (minima) pana la 8 ore.

In noile conditii, un angajator poate efectua in aceiasi zi, atat instruirea introductiv-generala, cat si instruirea la locul de munca astfel incat, un salariat va fi admis la lucru cu celeritate.

In concluzie, aceste modificari au la baza principiul in baza caruia angajatorul este singurul in masura sa stabileasca durata optima, necesara pentru instruirea propriilor salariati, in functie de conditiile concrete de la locul de munca. 

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in sanatate si securitate in munca.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Durata instruirii introductiv-generala in domeniul SSM":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Corneliu Iacob 2024-05-20 08:49:28

Avand in vedere faptul ca este obligatorie si instruirea introductiv generala cat si cea de la locul de munca in domeniul situatiilor de urgenta, cele 16 ore alocate acestor instruiri care nu pot fi modificate face ca un lucrator nou sa nu poata fi admis la lucru cu celeritate. Cei care au modificat textul articolului de lege cu privire la timpul alocat instruirii in domeniul securitati si sanatatii in munca, nu au modificat la fel acest timp si in domeniul situatiilor de urgenta

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".