Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Se vor intocmi fise individuale de SSM pentru zilieri?

06 /Dec2021
Se vor intocmi fise individuale de SSM pentru zilieri?
Tags: fise ssm zilierinorme ssm zilierizilieri obligatii

"In cazul in care se apeleaza la zilieri, adica persoane care muncesc cu ziua (in constructii sau agricultura), este obligatoriu ca cel care ii angajeaza cu ziua sa le faca fise individuale albastre (de SSM), sau sa le faca fise de aptitudini de medicina muncii? Sau este suficient sa fie trecuti pe un tabel, in ziua respectiva?"

Raspunsul specialistilor: 

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, beneficiarul de lucrari sau un imputernicit al acestuia are urmatoarele obligatii:

 

  • sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor;
  • sa asigure instruirea zilierului, inainte de inceperea activitatii si/sau la schimbarea locului de munca, cu privire la pericolele la care poate fi expus si la masurile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le respecte;
  • sa solicite zilierilor asumarea pe propria raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate de beneficiar sau un imputernicit al acestuia;

       Intrucat zilierul nu are continuitate in desfasurarea activitatii, se recomanda efectuarea unei instruiri in fiecare zi care va fi consemnata in fisa de instruire colectiva conform modelului din Anexa 12 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.


       Referitor la controlul medical, beneficiarul de lucrari trebuie sa solicite zilierilor asumarea pe propria raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate.


       De asemenea, zilierul poate sa prezinte beneficiarului de lucrari o adeverinta medicala din care sa rezulte ca starea de sanatate ii permite desfasurarea activitatii pentru care este angajat.
 
De retinut!

       Fiecare beneficiar trebuie sa detina un Registrul electronic de evidenta a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor. Metodologia de intocmire si transmitere a Registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta este aprobata prin Ordinul nr. 1140 din 13 iulie 2020.

Un raspuns valabil in aprilie 2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Se vor intocmi fise individuale de SSM pentru zilieri?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".