Raspunsul specialistilor:
In domeniul securitatii si sanatatii in munca, beneficiarul de lucrari sau un imputernicit al acestuia are urmatoarele obligatii:
- sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor;
- sa asigure instruirea zilierului, inainte de inceperea activitatii si/sau la schimbarea locului de munca, cu privire la pericolele la care poate fi expus si la masurile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le respecte;
- sa solicite zilierilor asumarea pe propria raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate de beneficiar sau un imputernicit al acestuia;
Intrucat zilierul nu are continuitate in desfasurarea activitatii, se recomanda efectuarea unei instruiri in fiecare zi care va fi consemnata in fisa de instruire colectiva conform modelului din Anexa 12 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.
Referitor la controlul medical, beneficiarul de lucrari trebuie sa solicite zilierilor asumarea pe propria raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate.
Portal Codul Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
De asemenea, zilierul poate sa prezinte beneficiarului de lucrari o adeverinta medicala din care sa rezulte ca starea de sanatate ii permite desfasurarea activitatii pentru care este angajat.
De retinut!
Fiecare beneficiar trebuie sa detina un Registrul electronic de evidenta a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor. Metodologia de intocmire si transmitere a Registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta este aprobata prin Ordinul nr. 1140 din 13 iulie 2020.
Un raspuns valabil in aprilie 2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>