Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Deducerea CORECTA a cheltuielilor cu autovehiculele companiei. Care sunt ultimele noutati legislative?

21 /Mar2022
Deducerea CORECTA a cheltuielilor cu autovehiculele companiei. Care sunt ultimele noutati legislative?
Tags: deducerea corectadeducere corecta masina firmei

Deducerea corecta a cheltuielilor cu autovehiculele este, cu siguranta, una dintre cele mai sensibile sarcini cu care va confruntati in activitatea dvs. de zi cu zi.

 Nu e de mirare ca peste 10% din ajustarile privind TVA si impozitul pe profit determinate de organele de control provin din categoria cheltuielilor auto!

De vina este, desigur, si cadrul legal foarte stufos, plin de ambiguitati si cu modificari frecvente! Ultima astfel de modificare, de exemplu, a fost introdusa prin Legea nr. 296/2020:
 
NOU! Angajatii microintreprinderilor care utilizeaza masina societatii si in scop personal nu mai sunt impozitati pentru acest avantaj, fara a fi prevazuta insa o limita, asa cum exista in cazul angajatilor companiilor platitoare de impozit de profit (respectiv limita de deductibilitate de 50%). 
 
Eliminati neclaritatile si greselile de interpretare a legislatiei privind cheltuielile cu autovehiculele! Eliminati deducerile incorecte, amenzile si corectiile retroactive aplicate de ANAF, insotite de tot sirul aferent de dobanzi si penalitati! 

Consultati lucrarea  MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil, actualizata la zi, detalii AICI >>>


 
Ce va ofera lucrarea MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil
 

In primul rand, sa spunem ca este vorba despre un produs editorial de top al companiei Rentrop & Straton, un produs ajuns deja la a 6-a editie si care in fiecare an a fost extrem de apreciat de clienti, gratie mai multor factori:


• este permanent actualizat la virgula, in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare 
• identifica principalele situatii in care deducerile sunt aplicate gresit de catre contabili
• ofera solutii si explicatii foarte clare, argumentate impecabil cu temeiuri legale
• abunda in exemple practice, excelente pentru intelegerea subiectului expus
• este un produs complet, redactat intr-un stil usor de urmarit
 
Acest produs va spune fara nici un dubiu ce si cum puteti deduce!


El strange la un loc toate informatiile legislative, le explica, le ordoneaza logic, va arata cum sa le puneti in practica (prin studii de caz relevante) si va furnizeaza modele corecte de documente justificative pentru tratamentul fiscal-contabil pe care l-ati aplicat.

DA, doresc sa stiu exact ce cheltuieli cu autovehiculele pot deduce, detalii aici >>>

Cateva lucruri de baza despre deducerea cheltuielilor cu autovehiculele

1. Ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehiculele?


Prevederile speciale privind deducerea cheltuielilor cu autovehiculele au in vedere autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de maximum 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

2. In mod obisnuit, deducerea este de 50%


Legiuitorul a considerat din start ca autovehiculele firmei sunt folosite si in scopuri personale si de aceea a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing.

3. Cand se aplica deducerea de 100%?

Cheltuielile se deduc 100% daca autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activitati (servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, taxi, scoli de soferi, vanzari si achizitii) sau daca sunt utilizate ca marfuri in scop comercial (pentru un vehicul cumparat in scop de revanzare, cheltuielile cu reparatiile sunt deductibile 100%).
 
Cheltuielile se deduc 100% si daca se face dovada ca autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare in acest sens documente financiar-contabile (delegatie, decont) si foaie de parcurs.

4. Transportul angajatilor la si de la locul de munca

Trebuie facuta diferentierea intre transportul angajatilor cu autovehiculele firmei la si de la locul de munca in scopul activitatii economice si transportul pentru uzul personal la si de la locul de munca. In prima categorie se incadreaza situatiile cand nu exista mijloace de transport in comun sau orarul acestora este decalat fata de programul de lucru.

5. Ce inseamna “combustibil”?

Intra aici benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat, hidrogen sau energie electrica – tratamentul fiscal este acelasi. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.

6. Situatii speciale

In cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Un tratament special au si autovehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.

7. Avantaje de natura salariala pentru angajati

Folosirea unui autovehicul al firmei in scop personal de catre un angajat este considerata avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Subiectul este unul sensibil si trebuie tratat cu mare atentie deoarece exista numeroase conditii, exceptii, cazuri particulare. Detalii complete gasiti in lucrare.

MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil, COMANDA ACUM >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Deducerea CORECTA a cheltuielilor cu autovehiculele companiei. Care sunt ultimele noutati legislative?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".