Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Tichete de masa 2021. In ce situatii pot fi acordate diferentiat?

15 /Feb2021 Exclusiv
Tichete de masa 2021. In ce situatii pot fi acordate diferentiat?
Tags: tichete de masa acordare diferentiattichete de masa contractbilete de valoareacordare tichete masa 2021

“O societate doreste sa acorde tichete de masa doar pentru o parte din salariati. Potrivit legislatiei, trebuie sa stabileasca in CCM, impreuna cu reprezentantii salariatilor, anumite aspecte:

a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor (se pot introduce inclusiv salariatii care sunt in concediu de crestere copil in momentul actualizarii CCM-ului?);

 b) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare (se pot scrie denumirile functiilor interne ale persoanelor care vor primi tichete de masa?);

 c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii: salariatii care nu primesc bonusuri din vanzari. Este in regula acest criteriu?”

Raspunsul specialistului:

Acordarea tichetelor de masa unora dintre salariati in timp ce altora nu poate fi considerata discriminare cate vreme angajatorul nu are un criteriu obiectiv in alegerea salariatilor care sa beneficieze de tichete de masa. Acest criteriu trebuie sa reflecte scopul pentru care se acorda tichetul de masa si anume achitarea mesei.

Spre exemplu, se poate acorda tichtete de masa doar salariatilor care muncesc in ture, salariatilor care muncesc in conditii grele, salariatilor care muncesc pe santier sau in locuri izolate in timp ce salariatilor care presteaza activitate administrativa nu li se acorda, etc.



Din categoria salariatilor care primesc tichete de masa astfel stabilite pot face parte si salaratii cu contractele de munca individuale suspendate urmand ca ei sa primeasca tichetele dupa incetarea suspendarii.

Nu se pot stabili functiile pentru care se acorda tichete de masa, doar categoriile asa cum mai sus am mentionat.
Nu se poate stabili ca vor primi tichete de masa salariatii care nu primesc bonusuri din vanzari intrucat tichetul de masa nu reprezinta o alternativa la bonusul din vanzari. O astfel de alegere poate sa determine reincadrarea tichetelor de masa cu taxare cu contributii sociale intrucat organele fiscale pot considera ca reprezinta o completare a veniturilor salariale pentru a avea aceleasi beneficii salariale cu salariatii care primesc bonusuri din vanzari.

Conform art.142 lit. r) din Codul fiscal:

Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:

r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.

Astfel, tichetele de masa nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt  acordate potrivit legii. Or, daca tichetele de masa sunt acordate altfel decat potrivit legii, organele fiscale le pot introduce in baza de calcul al contributiilor sociale.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Tichete de masa 2021. In ce situatii pot fi acordate diferentiat?":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 26 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".