Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Teren fertil pentru investitii in Romania. Dezvoltarea bioeconomiei europene

18 /Oct2018
Tags: bioeconomia europeanainvestitii romaniacomisia europeana

Comisia Europeana a lansat recent un plan de actiune pentru dezvoltarea unei bioeconomii durabile si circulare in Europa. Acesta acopera sectoare cu o cifra de afaceri de 2.000 de miliarde euro si in care lucreaza aproximativ 18 milioane de europeni. Cu aceeasi ocazie, au fost prezentate proiecte din mai multe state-membre UE, inclusiv Romania, care se inscriu in cele 3 prioritati ale Comisiei privind bioeconomia.

Intr-o lume a resurselor biologice si a ecosistemelor finite, este necesar un efort de inovare pentru a hrani oamenii si pentru a le furniza apa si energie curate. Bioeconomia poate transforma algele in combustibil, poate recicla plasticul, poate transforma deseurile in mobilier sau imbracaminte noi sau poate transforma subprodusele industriale in ingrasaminte ecologice. Acesta are potentialul de a genera 1 milion de noi locuri de munca ecologice pana in 2030.

Planul de actiune prezentat de Comisie se bazeaza pe 3 prioritati:​

    Extinderea si consolidarea biosectoarelor

  •     va crea o platforma de investitii tematice pentru bioeconomia circulara, in valoare de 100 de milioane euro pentru a aduce inovatiile ecologice mai aproape de piata si pentru a reduce riscurile investitiilor private in solutii durabile;
  •     va facilita dezvoltarea unor noi biorafinarii durabile in intreaga Europa;

    Dezvoltarea rapida de bioeconomii in intreaga Europa

  •     va elabora o agenda strategica de implementare a dezvoltarii durabile a produselor alimentare si agricole, a silviculturii si a produselor ecologice;
  •     va institui, in cadrul programului Orizont 2020, un mecanism de sprijinire a politicii in domeniul bioeconomiei al UE pentru tarile UE, cu scopul de a elabora agende nationale si regionale privind bioeconomia;
  •     va lansa actiuni pilot pentru dezvoltarea de bioeconomii in zonele rurale, de coasta si urbane, de exemplu in ceea ce priveste gestionarea deseurilor sau stocarea carbonului in sol;

    Protejarea ecosistemului si intelegerea limitarilor ecologice ale bioeconomiei

  •     va pune in aplicare un sistem de monitorizare la nivelul UE pentru a urmari progresele catre o bioeconomie durabila si circulara;
  •     va consolida baza de cunostinte si intelegerea domeniilor specifice ale bioeconomie, prin colectarea de date si asigurarea unui acces mai bun la acestea prin intermediul Centrului de cunoastere pentru bioeconomie;
  •     va furniza orientari si va promova bunele practici cu privire la modul de functionare a bioeconomiei in limite ecologice sigure.

Mai multe proiecte care se inscriu in aceasta directie sunt prezentate in brosura care insoteste cele 3 prioritati ale Comisiei pentru bioeconomie.

Romania este implicata in patru dintre proiecte:

    "Biovioces", coordonat de Agenzia per la Promozione della Ricerca Europea (Italia), este desfasurat intre ianuarie 2018 – decembrie 2020 in 10 state-membre. Propune o platforma care abordeaza provocarile legate de bioeconomie si care aduna laolalta politicieni, cercetatori, comunitatea de afaceri si societatea civila. Scopul este de a lansa un dialog deschis care sa impulsioneze schimbul de cunostinte, precum si implicarea directa a cetatenilor.
    "Libbio", coordonat de Innovation Center (Islanda), desfasurat intre octombrie 2016 – septembrie 2020, implica 8 tari. Lupinul peruvian este o planta cultivata si in Europa si ofera noi oportunitati pentru fermieri, la nivel local, ea fiind utilizata in diferite sectoare, precum industria alimentara sau comsmetice.
    "Ceres", coordonat de Universitatea din Hamburg (Germania), cuprinde 15 state si se desfasoara intre martie 2016 – februarie 2020. Programul ajuta la intelegerea efectelor schimbarilor climatice asupra acvaculturii speciilor marine.
    "Smartbees", coordonat de Institutul pentru Cercetare Apicola din Hohen Neuendorf (Germania), a fost implementat intre noiembrie 2014 – octombrie 2018 in 11 tari. Isi propune sa protejeze efectivul natural de albine prin descoperirile la nivelul fondului genetic.

Vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: „A devenit evident ca trebuie sa facem o schimbare sistemica in ceea ce priveste modul in care producem, consumam si aruncam bunuri. Prin dezvoltarea bioeconomiei – segmentul de energie din surse regenerabile al economiei circulare – putem gasi modalitati noi si inovatoare de a furniza alimente, produse si energie, fara epuizarea resurselor biologice limitate ale planetei. Mai mult, regandirea economiei noastre si modernizarea modelelor noastre de productie nu se refera doar la mediu si la clima. Exista, de asemenea, un mare potential pentru noi locuri de munca ecologice, in special in zonele rurale si de coasta.”

Comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, Carlos Moedas, a adaugat: „UE isi propune sa fie in prima linie a transformarii deseurilor, a reziduurilor si a deseurilor aruncate inapoi in mare in produse cu valoare ridicata, produse chimice, furaje si textile ecologice. Cercetarea si inovarea joaca un rol esential in accelerarea tranzitiei ecologice a economiei europene si in indeplinirea Obiectivelor de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite.”


...mai multe pe europa.eu >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Teren fertil pentru investitii in Romania. Dezvoltarea bioeconomiei europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".