Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Comisia Europeana va impune un salariu minim la nivelul UE. Tarile nordice nu doresc schimbarea

15 /Ian2020
Tags: cadru salariu minimsalariul minim 2020comisia europeana

Romania este una dintre putinele tari in care salariul minim inca mai este stabilit de politicieni. In tari precum cele nordice, negocierile colective se duc numai cu patronatele si industriile respective care inteleg cel mai bine atat nivelul de dezvoltare, cat si capacitatea de a majora sau nu salariul minim.

Comisia Europeana a anuntat recent va face primii pasi pentru un cadru comun de stabilire a salariilor minime in statele membre UE si ca va inainta in curand o propunere concreta in acest sens. Primii pasi in aceasta directie fac parte din angajamentul presedintelui Ursula von der Leyen de a opri exodul fortei de munca de la est la vest, in cautarea unor salarii mai mari. 

In urma acestui anunt facut de Comisia Europeana, nu au intarziat sa apara si primele reactii de opozitie. Astfel, tari precum Danemarca si Suedia si-au exprimat refuzul de a avea un salariu minim la nivelul UE, informeaza Mediafax, motivand ca noua masura va submina modelele lor de negociere colectiva.

Mai mult de atat, conform aceleiasi surse, avand sprijinul sindicatelor, politicienii din tarile in care negocierile angajator-muncitor stabilesc ratele de salarizare vor contesta propunerea, motivand ca masura ar putea duce la scaderea salariilor.
 

Totodata, ministrul danez pentru ocuparea fortei de munca, Peter Hummelgaard, a declarat, in acest context, ca sprijina un salariu mai mare pentru acei cetateni europeni care primesc remuneratii mai mici, dar ca "mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv trebuie sa respecte traditiile nationale si modelelele care functioneaza bine".

"In Danemarca, salariile sunt negociate doar de sindicate si de organizatiile patronale - a fost asa de mai bine de 100 de ani", a precizat acesta, citat de Mediafax.



Totodata, se arata ca dintre cele 28 de state membre, numai Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia nu au un salariu minm legal. De luat in calcul este si faptul ca angajatii din tarile nordice beneficiaza de salarii medii relativ ridicate, in conditiile in care angajatorii din Danemaca platesc 43,50 euro pe ora pe lucrator in 2018, fiind astfel in topul orelor platite la nivel european. Trebuie sa retinem insa ca tarile nordice sunt si tarile cu cel mai ridicat nivel de trai si implica astfel costuri pe masura.

Conform aceleiasi surse, Comisia Europeana urmeaza sa lanseze consultarea saptamana aceasta, dar guvernul danez solicita garantii scrise ca sistemul sau de negocieri colective va fi scutit de orice noua directiva. Finlanda si Suedia doresc asigurari similare in aceasta privinta.

Desi Comisia Europeana nu va determina nivelul salariului, doreste totusi sa impuna un acord asupra unui set de criterii care trebuie indeplinite atunci cand guvernele stabilesc salariile minime. Salariul minim curent din Bulgaria, pentru un lucrator cu norma intreaga, este de 286 de euro pe luna, comparativ cu 2.071 euro pe luna in Luxemburg. Scopul comisiei este de a stabili un salariu minim echivalent cu 60% din salariul mediu dintr-o tara, ceea ce ar duce la o crestere a salariului minim in tarile in care exista un decalaj mare intre salariile minime si nivelul mediu al salariilor la nivel de tara.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Comisia Europeana va impune un salariu minim la nivelul UE. Tarile nordice nu doresc schimbarea":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".