Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Competente digitale pentru forta de munca si profesionistii din sectorul IT. Ce propune UE

25 /Sep2018
Tags: competente digitalelocuri de muncatelemuncasectorul it

Comisia Europeana a lansat in data de 24 septembrie a.c, cea de-a treia editie a concursului "European Digital Skills Awards", ce isi propune sa aduca in prim plan initiative locale de succes care au contribuit la dezvoltarea competentelor digitale.

Organizatiile sau institutiile interesate (autoritati publice nationale sau locale, companii private, institutii de invatamant, ONG-uri sau asocieri ale acestora) isi pot inscrie proiectele pana in data de 21 octombrie 2018.

A aparut Legea 81/2018 privind TELEMUNCA!

Incepand din 2 aprilie, aveti un nou act normativ de gestionat – Legea 81/2018 – care abordeaza si reglementeaza un concept ce incepe deja sa afecteze in mod semnificativ relatiile de munca din Romania.
 
Este vorba despre telemunca, anume acea forma de organizare a muncii prin care salariatul (numit acum telesalariat) nu mai trebuie sa vina la sediul angajatorului...vezi totul despre telemunca aici >>>


In prezent, 43% dintre europeni nu poseda competente digitale. Acest premiu vine in sprijinul initiativelor care dezvolta competentele digitale la scoala, la locul de munca si in societate in general. Spre exemplu, la editia de anul trecut, la care au participat 243 de proiecte, printre laureati s-a numarat si un program de mentorat pentru elevii de liceu din cele mai sarace regiuni din Romania. Acesta a fost castigatorul sectiunii de Competente digitale in educatie.


Competitia include cinci categorii:

  1.     Competente digitale pentru toti (dezvoltarea competentelor digitale care sa le permita tuturor cetatenilor sa fie activi in societatea digitala);
  2.     Competente digitale pentru forta de munca (dezvoltarea abilitatilor pentru economia digitala, de exemplu, imbunatatirea pregatirii profesionale si recalificarea lucratorilor, a persoanelor care cauta un loc de munca, actiuni privind consilierea si orientarea in cariera);
  3.     Competente digitale pentru profesionistii din sectorul IT (dezvoltarea de competente digitale la nivel inalt pentru profesionistii din domeniul IT in toate sectoarele industriale);
  4.     Competente digitale in educatie (transformarea invatarii competentelor digitale intr-un proces de lunga durata, desfasurat pe tot parcursul vietii, inclusiv in ce priveste formarea cadrelor didactice);
  5.     Competente digitale pentru femei si fete (initiative care sa elimine diferentele de gen in privinta competentelor digitale).

 

Castigatorii vor fi premiati, in prezenta comisarului european Mariya Gabriel, intr-o gala ce va avea loc in 6 decembrie, la Viena, pe perioada "ICT 2018", eveniment dedicat cercetarii si inovarii. Competitia este organizata cu sprijinul Coalitiei pentru competente si locuri de munca in sectorul digital.


Europa digitala: securitate cibernetica, supercalculatoare si inteligenta artificiala. Cum vor arata locurile de munca?


Comisia Europeana a propus crearea primului program Europa digitala si efectuarea de investitii in valoare de 9,2 miliarde euro in vederea alinierii urmatorului buget pe termen lung al UE (2021-2027) la provocarile tot mai mari din domeniul digital.

Prin adoptarea Strategiei privind piata unica digitala, am instituit un cadru de reglementare adaptat erei digitale...mai multe despre competentele digitale aici >>>


Sursa: europa.eu

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Competente digitale pentru forta de munca si profesionistii din sectorul IT. Ce propune UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".