Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Scutire de impozit pe venit pentru programatori. Ce conditii trebuie indeplinite

03 /Ian2017
Tags: scutire impozit programatoriimpozit programatoriimpozit salarii

Conditiile in care un salariat care presteaza activitate de creatie de programe pentru calculator este scutit de impozitul de 16% pe venit este prevazut de Ordinul nr. 217/4.172/1.348/835.

Iata o situatie expusa in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro:

"Avem 2 angajati care au absolvit o facultate cu profil de automatizare si calculatoare si prin urmare ei pot fi scutiti de plata impozitului pe venit de 16%. In cadrul societatii noastre ei sunt angajati in calitate de Ingineri proiectare. Stim ca este o lege care il poate scuti pe angajator de plata a 16%. Eu am citit-o, deci nu vreau sa imi spuneti ce prevede legea, dar vreau sa imi spuneti ce trebuie sa fac si daca se poate sa nu platesc 16% pe aceste 2 angajati. Noi avem un server care trebuie intretinut si atunci una din persone ar putea fi anagajata ca inginer system IT, in acest fel ar fi scutita de 16%. Inca o data mentionez ca ambii sunt abosolventi de automatica. Din punct de vedere al societatii ce trebuie facut astfel incat sa fim scutiti de 16%?"


In primul rand, conditiile in care un programator poate fi scutit de impozit pe venit sunt prevazute de Ordin al ministrului pentru societatea informationala, ministrului educatiei si cercetarii stiintifice, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrului finantelor publice nr. 217/4.172/1.348/835 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 573 din 30 iulie 2015.


Una dintre conditii este ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A., pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

EXEMPLU: daca venitul anual realizat in anul anterior este de 20000 dolari americani, se poate acorda scutire pentru 2 salariati.

Angajatul detine o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata.

IMPORTANT: Societatea angajatoare trebuie sa aiba unul dintre urmatoarele coduri CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Scutire de impozit pe venit pentru programatori. Ce conditii trebuie indeplinite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".