Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cadou in bani de ziua salariatului. Poate fi considerat un ajutor social? Ce regim fiscal va avea?

01 /Mar2019
Tags: cadou ziua salariatimpozit salariiart 76 codul fiscaltichete cadou zi de nastere

Va reamintim ca, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Aceste norme sunt prevazute de art. 76 din Codul Fiscal.


Dar cum se pot trata cadourile oferite sub forma de bani angajatilor? Cum vor fi tratate din punct de vedere fiscal?


"Conducerea societatii doreste sa acorde angajatilor, incepand cu data de 01.03.2019, suma neta de 500 lei cu ocazia zilei de nastere. Aceasta suma va fi acordata in luna nasterii angajatului. Cum trebuie sa inregistram aceste sume in contractul de munca si sub ce denumire pentru a fi considerate ajutor social si deduse din plafonul de 5% din fondul de salarii. Nu se doreste acordarea acestei sume sub forma de venit salarial. In afara de ajutoarele sociale, stipulate in Codul fiscal (ajutoare deces, nastere, boli grave si Prime de Paste, Craciun, 1 Iunie si 8 Martie".

 


Incepem prin a va mentiona ca, daca acordati salariatilor bani cu ocazia zilei de nastere nu are niciun sens sa inregistrati sumele in contractul de munca intrucat sunt venituri salariale impozitate cu impozit pe venit si contributii sociale.

Nu exista o prevedere in Codul fiscal privind neimpozabilitatea ajutoarelor acordate cu ocazia nasterii asa incat fie ca vreau sau nu societatea, tot venituri din salarii sunt sumele respective.

ATENTIE!

Un avantaj fiscal exista daca societatea acorda ajutorul de ziua de nastere in tichete cadou.

Astfel, Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Asadar, daca angajatorul acorda pentru alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca tichete cadou (ziua de nastere a salariatului poate fi considerata destinatie sociala), acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit, dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare.


In contractul colectiv de munca acordarea tichetelor cadou va fi mentionata la capitolul cheltuieli sociale.

 

Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii.ro >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cadou in bani de ziua salariatului. Poate fi considerat un ajutor social? Ce regim fiscal va avea?":
Rating:

Nota: 4.61 din 5 din 18 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2019-03-04 18:46:36

Nu am inteles d8n raspunsul specialistului.Stiu ca sunt deductibile tichetele cadou,in limita a 150 lei,acordate in anumite ocazii.Dar 500 lei cu ocazia zilei de nastere a salariatului.....nu cred ca beneficiaza de niciun avantaj.pur si simplu se impoziteaza toata suma si cu plata celor 35%,contributii

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".