Raspunsul specialistului:
La art. 5 - pct. IV din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, este definit somerul si, in aceasta definitie se regaseste si urmatoarea conditie: nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare.
Indicatorul social de referinta (ISR) are valoarea de 500 de lei.
In acesasi sens, la art. 34 din lege se prevad conditiile in care un somer beneficiaza de indemnizatie de somaj, iar printre acestea se numara si urmatoarea conditie: nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Avand in vedere aceste prevederi ale legii, apreciem ca in cazul prezentat, persoana poate beneficia de indemnizatie de somaj, cu conditia ca din calitatea/activitatea de asociat sa nu obtina venituri care sa depaseasca valoarea ISR.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro