Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic. Cum identificam corect baza de calcul pentru concediul medical?

11 /Aug2021
Somaj tehnic. Cum identificam corect baza de calcul pentru concediul medical?
Tags: somaj tehnic 2021baza de calcul somajconcediu medical  indemnizatie somaj tehnic

„Un angajat cu concediu medical cod 01, in perioada de 6 luni a calculului stagiului de cotizare a avut cateva luni in care a beneficiat de indemnizatie de somaj tehnic in baza OUG 30/2020. Pentru lunile in care a avut venit doar din indemnizatie de somaj tehnic, ce suma se considera ca intra ca baza de calcul pt concediul medical? Valoarea indemnizatiei reprezentand 75% din salariul brut sau minimul pe economie? In softul de salarizare imi preia minimul pe economie 2.300, desi valoarea celor 75% e mult mai mare ( ex. sal brut 8.000 ron valoare indemn somaj = 6.000, s-a cerut de la AJOFM cat era dreptul pentru decontare, iar societatea a platit integral cei 75%). Va rugam sa ne oferiti baza legala si interpretarea celor de mai sus.”

 

Raspunsul specialistului:

Conform art. XI alin. (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabiirea uno masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidimiologice determinate de raspandirea coronavirului SARS-CoV-2:

(1) Pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

La alin. (12) si (13) al art. 1 din OUG 30/2020 se prevede:

(12) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 2205 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1).

(13) In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (12) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.

Astfel, perioada in care salariatul a beneficiat somaj tehnic cu indemnizatie suportata bugetul asigurarilor pentru somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul pentru concedii si indemnizatii iar baza de calcul se constituie din salariu de baza minim brut pe tara.
Veniturile asupra carora se calculeaza contributie asiguratorie pentru munca intra in baza de calcul al indemnizatiei medicale in baza art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005.

RETINETI!

In situatia prezentata, baza de calcul se constituie din:
- salariul de baza minim brut pe tara proportional cu perioada in care salariatul a beneficiat de somaj tehnic;
- veniturile salariale asupra carora angajatorul a calculat contributie asiguratorie de munca.

 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic. Cum identificam corect baza de calcul pentru concediul medical?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".