Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic fara legatura cu pandemia. Ce procedura urmam?

14 /Dec2020
Somaj tehnic fara legatura cu pandemia. Ce procedura urmam?
Tags: somajul tehnic 2021reducere activitateindemnizatie somaj tehnicghid somaj tehnic 2021

O societate decide ca angajatii vor intra in somaj tehnic (fara legatura cu pandemia de anul acesta) incepand cu data de 16.12.2020. Care sunt toti pasii de urmat pentru a duce la indeplinire aceasta procedura? Exista un numar minim sau maxim de salariati care pot fi trimisti in somaj tehnic? Cu ce articol operam in Revisal, fiind vorba de o perioada de aproximativ 2-3 luni?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, CIM poate fi suspendat “in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.

Pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul ori are activitate redusa ori intrerupta temporar, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.
 

 

Totul despre CE, CAND SI CUM trebuie sa faca angajatorii pentru Somajul Tehnic


SOMAJUL TEHNIC – Ghid Practic detaliat actualizat la zi!
 


Asadar, pe durata celor 2-3 luni, angajatorul dupa ce se consulta cu reprezentantii salariatilor sau cu sindicatul reprezentativ, poate intrerupe activitatea fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare cu plata unei indemnizatii de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. Modalitatea in care salariatii urmeaza sa se afle la dispozitia angajatorului in cazul somajului tehnic nu este prevazuta de legiuitor ea se va putea stabili prin contractul colectiv de munca.

Totodata, alin. (5) al art. 17 din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare salariului de baza precum si a altor elemente constitutive ale veniturilor salariale.

Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional la contractul individual de munca.
Pe durata somajului tehnic, salariatul va fi pontat in somaj tehnic. Pe durata somajului tehnic se plateste o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata somajului tehnic contractul de munca se suspenda, suspendarea se inregistreaza in Revisal.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic fara legatura cu pandemia. Ce procedura urmam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".