Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Clauza de neconcurenta pentru salariati, in 2022

01 /Iul2022
Clauza de neconcurenta pentru salariati, in 2022
Tags: clauza de neconcurentaart. 21 codul muncii

Clauza de neconcurenta, reglementata de art. 21-24 din Codul muncii, este adesea utilizata in raporturile de munca in mod necorespunzator, adica intr-un mod care determina ineficacitatea clauzei.

Motivul fundamental al acestei probleme este ca legiuitorul a conceput neconcurenta salariatului fata de fostul angajator ca o abtinere retribuita. Neconcurenta trebuie evaluata in bani, salariatul trebuie platit de fostul angajator pentru a se abtine sa lucreze pentru concurenta.

Potrivit art. 21 alin. 1 din Codul muncii, “la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta”. Din acest text decurg consecinte legale mult prea frecvent ignorate. De exemplu, neconcurenta vizeaza doar activitatea care s-ar afla in concurenta cu cea prestata la fostul angajator, nu orice activitate a unei intreprinderi care s-ar afla in raporturi de concurenta cu fostul angajator. Desi concurenta vizeaza entitati aflate in raporturi de concurenta, reglementarea legala se refera la activitati, nu la subiecte de drept.

Din acest motiv, al reglementarii neconcurentei cu referire la activitate, nu la subiecte de drept, “clauza de de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul”.

Pe de alta parte, neconcurenta salariatului trebui recompensata cu cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca, potrivit art. 21 alin. 3 din Codul muncii. Asadar, clauza de neconcurenta este costisitoare pentru angajator. In plus, ea produce efecte juridice reale doar daca este foarte atent redactata iar executarea ei este corespunzator urmarita in timp.

Din pricina dificultatilor de functionare a clauzei de neconcurenta, asa cum este ea reglementata de Codul muncii, angajatorii insereaza in contractile individuale de munca si/sau, dupa caz, in regulamentul intern...citeste continuarea pe PortalCodulMuncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Clauza de neconcurenta pentru salariati, in 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".