Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cod COR. Nivel ocupatie (6 cifre). Cum procedam cand nu exista functia cautata?

29 /Mar2021
Cod COR. Nivel ocupatie (6 cifre). Cum procedam cand nu exista functia cautata?
Tags: cod cornivel ocupatiegrupa de baza 2434specialist it cod cor

“O societate in domeniul IT incadreaza angajatii din echipa de vanzari ca Agent Vanzari, cod 332203 insa este o functie pentru persoane cu studii medii. S-a incercat sa se gaseasca o functie cu studii superioare, care in acelasi timp sa reflecte activitatea lor si s-a gasit grupa 2434 - Specialisti in vanzarea produselor de tehnologia informatiei si comunicatiilor. Nu contine insa nicio functie. Este corect ca in loc de functie propriu-zisa sa fie incadrata o persoana pe grupa, sa apara in CIM in loc de functie, grupa si codul acesteia?”

Raspunsul specialistului:

Structura Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) este aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

La art. 5 din acest ordin se prevede ca:

“Orice ocupatie are un cod format din 6 cifre, astfel:
a) prima cifra corespunde codului grupei majore;


b) primele doua cifre corespund codului subgrupei majore;
c) primele 3 cifre corespund codului grupei minore;
d) primele 4 cifre corespund codului grupei de baza;
e) ultimele doua cifre, din cele 6, corespund codului ocupatiei”.

Prin urmare, in COR,  ocupatiile sunt doar cele care au 6 cifre intrucat doar ultimele doua cifre, din cele 6, sunt cele care practic definesc ocupatia/functia.

Clasificatia ocupatiilor din Romania la nivel de ocupatie (6 caractere) este aprobata prin Ordinul nr. 1832/856 din 6 iulie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta utilizandu-se pentru contractele individuale de munca (in conformitate cu prevederile art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii) si regasindu-se si in aplicatia REVISAL a Inspectiei Muncii, in care trebuie inregistrate contractele.

Prin urmare nu puteti utiliza, in cadrul contractului individual de munca codul Grupei de baza (cel de 4 cifre) in locul codului ocupatiei (cel de 6 cifre) deoarece grupa de baza nu este o ocupatie.

Intr-adevar, cum ati mentionat si dumneavoastra la Grupa de baza 2434 - Specialisti in vanzarea produselor de tehnologia informatiei si comunicatiilor nu exista nicio ocupatie introdusa. Precizam ca ocupatiile se introduc in COR de utilizatorii acestuia: societati, institutii sau alte organizatii, conform unei proceduri a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
In situatia in care nu exista ocupatia introdusa la Grupa de baza 2434, va trebui sa utilizati o alta ocupatie care este cat mai apropiata de ceea ce aveti nevoie.
In opinia noastra, puteti utiliza in continuare ocupatia agent vanzari - cod 332203, chiar daca aceasta se regaseste in Grupa Majora 3 Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic, deoarece faptul ca se regaseste in aceasta grupa, inseamna doar ca nivelul minim de acces la aceasta ocupatie este nivel studii medii (liceal, postliceal) si deci poate fipracticata de o persoana cu studii superioare.

Insa intr-adevar, cel mai bine este ca nivelul ocupatiei sa corespunda nivelului studiilor si, pentru aceasta, in conditiile in care nu exista nicio ocupatie specifica la Grupa de baza 2434, propunem sa analizati utilizarea unor ocupatii oarecum asemanatoare, care se regasesc in domeniul vanzarilor si relatiilor publice  - Grupa minora 243 Specialisti in vanzari, marketing si relatii publice, Grupa de baza 2432 Specialisti in relatii publice - si anume ocupatiile de corespondent comercial – cod 243218 sau asistent comercial - cod 243219.


Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cod COR. Nivel ocupatie (6 cifre). Cum procedam cand nu exista functia cautata?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".