Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediul PATERNAL de 15 zile lucratoare se acorda o singura data. Ce trebuie sa stii

03 /Dec2018
Tags: concediu paternal de 15 zileconcediu paternal codul munciicurs puericulturaconcediu paternal 5 zile

Concediul paternal este reglementat de Legea 210/1999 si Normele metodologice de aplicare a Legii 210/1999 aprobate prin HG 244/2000. Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de aceasta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului nascut.

Ori de cate ori salariatul va avea un copil va avea dreptul la un concediul paternal platit de 5 zile lucratoare.


"Am o intrebare, pe forum am cintit ca concediu paternal se acorda o singura data,- o singura data la un copil sau indiferet ori de cate ori are un copil de atatea ori se acorda?"

 

Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:

Este demn de mentionat concediul paternal se acorda numai la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului. Asadar, solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea. Unitatea are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.


ATENTIE!

Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective si, evident, se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.

Daca tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare. De aceasta majorare cu 10 zile lucratoare, in conditiile in care tatal detine atestatul de puericultura, tatal poate beneficia numai o singura data.

Tatal care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de la 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. Dreptul de majorarea duratei concediului paternal se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

Asadar, tatal copilului nou-nascut, va avea dreptul la un concediul paternal platit de 5 zile lucratoare pentru fiecare copil dar o singura data poate beneficia de concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de la 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediul PATERNAL de 15 zile lucratoare se acorda o singura data. Ce trebuie sa stii":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 116 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".