Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conditii incheiere sau prelungire CIM incheiat pe durata determinata. Ce optiuni avem?

13 /Mar2020
Tags: cim durata determinataprelungire cim perioada determinataangajat pensionar

In cadrul unei societati exista un angajat pensionar cu contract individual de munca pe perioada determinata. La finalul lunii expira acest contract, terminandu-se astfel perioada de 36 de luni pentru care exista baza legala. Dupa incheierea celor 36 de luni contractul trebuie incetat sau modificata durata acestuia in perioada nedeterminata? Exista posibilitatea incheierii unui alt contract pe perioada determinata sau de prelungire a celui actual?

Raspunsul specialistului:



Cu privire la prelungirea CIM, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
In temeiul acestei dispozitii legale ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.
In concluzie, poate fi operata prelungirea duratei contractului de munca pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
Daca nu va aflati in aceasta situatie se va putea incheia un nou contract pe durata determinata.
Conform art. 82 alin. (5) din Codul muncii, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Art. 82 alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Asadar, contractele individuale de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt contracte succesive, iar numarul contractelor de munca ce se se pot incheia succesiv este limitat la maximum 3. Odata cu expirarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata apreciez ca se poate incheia numai un contract individual de munca pe durata nedeterminata.
Legislatia muncii limiteaza numarul de contracte individuale de munca pe durata determinata incheiate intre aceleasi parti numai in ceea ce priveste contractele individuale de munca succesive.
Astfel, intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni in conformitate cu dispozitiile art. 82 alin. (4) coroborat cu art. 84 din Codul muncii.
La incetarea celui de-al treilea CIM durata determinata sau la expirarea termenului de 36 luni, daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu CIM durata nedeterminata, in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. (1) din Codul muncii. Exceptiile de la aceasta regula sunt prevazute in alin. (2) al aceluiasi articol.
Sunt considerate contracte succesive cele incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata in concordanta cu prevederile art. 82 alin. (5) din Codul muncii.
Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni.
Nu exista nici o limitare legala in privinta numarului contractelor individuale de munca pe durata determinata intre aceleasi parti care nu se incheie in mod succesiv, respectiv in termen de 3 luni de la incetarea contractului de munca pe (CIM) durata determinata anterior incheiat.
Contractele incheiate intre aceleasi parti peste termenul de 3 luni de la incetarea celui anterior, pierzandu-si caracterul de succesivitate, nu sunt supuse rigorilor instituite de dispozitiile anterior mentionate din Codul muncii, partile putand incheia oricate contracte individuale de munca doresc, insa numai cu respectarea dispozitiilor art. 83 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevad cazurile in care se pot incheia contracte individuale de munca pe perioada determinata, precum si a celorlalte prevederi exprese din Codul muncii care caracterizeaza acest tip de contract.

 


Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditii incheiere sau prelungire CIM incheiat pe durata determinata. Ce optiuni avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".