Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea unui student cu CIM partial si durata determinata. Care va fi procedura si baza legala?

18 /Iul2018
Tags: cim partialcim durata determinataangajare studenti

Reamintim angajatorilor ca, potrivit art. 1 din Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Studentul poate fi angajat pe durata determinata daca se afla in perioada vacantei. Daca studentul nu se afla in perioada vacantei, poate fi angajat pe durata determinata doar daca exista unul dintre cazurile prevazute de art. 83 din Codul muncii.


"Societatea noastra doreste sa angajeze un student cu contract part time (4 ore/zi) timp de o luna de zile. Va rog sa imi transmiteti procedura si baza legala", se intreba cineva pe PortalCodulMuncii.ro.

 

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Conform art. 105 alin.(1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel, contractual individual de munca trebuie sa cuprinda pe langa clauzele unui contract cu norma intreaga si caluzele mai sus enumerate.


Cronologic, la angajarea unui salariat se parcurg urmatoarele etape:


- Prezentarea actelor necesare angajarii
-Semnarea contractului individual de munca
-Inmanarea unui exemplar din contractul individual de munca salariatului
-Inregistrarea contractului individual de munca in registrul de evidenta a salariatilor cu cel putin o zi inainte de inceperea activitatii
-Inceperea efectiva a activitatii.

 

Astfel, studentul poate fi angajat pe durata determinata daca se afla in perioada vacantei. Daca studentul nu se afla in perioada vacantei, poate fi angajat pe durata determinata doar daca exista unul dintre cazurile prevazute de art. 83 din Codul muncii, respectiv:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea unui student cu CIM partial si durata determinata. Care va fi procedura si baza legala?":
Rating:

Nota: 4.47 din 5 din 35 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".