Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Demisia in 2022. Atentie la inregistrarea incetarii CIM in Revisal!

16 /Sep2022
Demisia in 2022. Atentie la inregistrarea incetarii CIM in Revisal!
Tags: demisie in 2022revisal 2022inregistrare incetare cim revisal

Avem urmatoarea situatie: un salariat al unei Asociatii de Proprietari si-a prezentat demisia in data de 16.06.2022, cu incetare din 14.07.2022.

Aceasta a fost inregistrata in registru de nr al angajatorului si consemnata in procesul verbal ( hotarare) de la ultima sedinta la bloc. La o saptamana, s-a schimbat conducerea, presedinte al asociatiei fiind o alta persoana. 

Intrebarile mele sunt: 1. Raportarea in Revisal privind incetarea contractului de munca se poate face in data de 22.06, de exemplu? 2. Decizia de incetare si adeverinta de vechime se pot emite in luna iunie sau acestea trebuie emise cat mai aproape de data efectiva a incetarii? 3. Avand in vedere ca s-a schimbat conducerea, este posibil ca noul presedinte sa nu ii elibereze documentele de incetare? Daca da, ce se poate face pentru a nu avea astfel de surprize.

E important de stiut, inainte de toate, care sunt conditiile prin care iti poti depune demisia la locul de munca.

Raspunsul specialistului: 

1. In Revisal, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca trebuie transmise cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, respectiv cel tarziu la data de 14.07.2022.

Data incetarii raportului de munca este ziua urmatoare ultimei zile de activitate, prima zi in care salariatul nu mai are raport de munca cu angajatorul.

Conform art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.

Data luarii la cunostinta a evenimentului care a determinat in conditiile legii incetarea contractului individual de munca se refera la data la care se inregistreaza incetarea de drept a contractului individual de munca.

Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete elimina neclaritatile de orice fel!
 
Cu ajutorul acestui ghid:

  • bifa obtineti pe loc solutia dorita;
  • bifa aveti intotdeauna certitudinea ca transmiteti in ReviSal exact ceea ce trebuie;
  • bifa eliminati total riscul unor amenzi

 
Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete va pune la adapost de aceste sanctiuni, fie si numai prin faptul ca va ajuta sa va formati o imagine de ansamblu, foarte precisa si foarte detaliata, a lucrurilor obligatoriu de stiut despre ReviSal, comanda ACUM >>>

Astfel, sunt stabilite doua date la care se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea contractului individual de munca:

- Cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca;
- Cel tarziu la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Contractul individual de munca inceteaza ca urmare a producerii unui eveniment prevazut de lege in cazurile de incetare de drept.

Prin urmare:

- se inregistreaza in registru general de evidenta a salariatilor cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, incetarea intervenita ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor. In cazul acestor tipuri de incetari nu exista eveniment care determina, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
- se inregistreaza in registru general de evidenta a salariatilor cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de evenimentul care determina incetarea contractului individual de munca, incetarea ca urmare a pensionarii, a decesului salariatului, expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, alte cazuri de incetare de drept. In aceste situatii exista un eveniment care determina in conditiile legii incetarea contractului individual de munca si anume acest eveniment este: decesul salariatului, implinirea termenului contractului incheiat pe durata determinata, indeplinirea cumulativa a conditiilor de pensionare, etc.

In exemplul dvs., data la care se inregistreaza in registru incetarea este data de 14 iulie 2022 daca nu este o incetare de drept si nu poate fi transmisa incetarea anterior expirarii datei incetarii contractului, respectiv anterior datei de 14 iulie 2022.

2-3. Decizia de incetare se intocmeste la data incetarii contractului si nu anterior, nu in luna iunie.
Conform art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.


Conform art. 8 alin. (5) din HG 905/2017, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei inalcarea de catre angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) – (6).

Un raspuns valabil la data de 22.06.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Demisia in 2022. Atentie la inregistrarea incetarii CIM in Revisal!":
Rating:

Nota: 3.91 din 5 din 17 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".