Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Diurna in 2021 in tara si in strainatate. Care e plafonul maxim?

11 /Feb2021
Diurna in 2021 in tara si in strainatate.  Care e plafonul maxim?
Tags: diurna 2021plafon maxim diurnaplafon diurna 2021indemnizatie deplasare

“Care este in anul 2021 plafonul maxim de deductibilitate al diurnei pentru persoanele care se deplaseaza in tara sau strainatate?”

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 76 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului sunt venituri impozabile pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:


(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;




Cu privire la contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: (I) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(II) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
 

Actul normativ care reglementeaza diurna in tara este HG 714/2018.

Conform art. 1 din HG 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.


Astfel, HG 714/2018 se aplica personalului autoritatilor si institutiilor publice si nu in cazul angajatorilor din domeniul privat.
In domeniul privat diurna minima se negociaza si nu poate fi mai mica de 20 lei pe zi.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile in urmatoarele limite:

(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.


Astfel, in domeniul privat, in tara, diurna deductibila este de 50 lei (2,5 x 20).

Pentru strainatate diurna este reglementata in Anexa la HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, publicata in M.Of. nr. 154 din 19 iulie 1995.
In functie de tara diurna variaza de la 30 euro (in Coreea) la 120 de USD (in Afganistan).

Pentru tarile din Europa diurna este de 35 euro.

Astfel, in Europa, diurna deductibila este de 87,5 euro (2,5 x 35).
 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Diurna in 2021 in tara si in strainatate. Care e plafonul maxim?":
Rating:

Nota: 4.09 din 5 din 78 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".