Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Diurna vs. tichete de masa 2021. Care e procedura corecta de acordare si impozitare?

17 /Mar2021
Diurna vs. tichete de masa 2021. Care e procedura corecta de acordare si impozitare?
Tags: diurna 2021tichete de masa 2021contributii diurna 2021

“O societate plateste diurna de 50 lei/zi pentru salariatii care se deplaseaza (la punctele de lucru si la clienti) aflate in alta localitate decat domiciliul /sediul firmei. Daca beneficiaza in aceeasi zi si de tichete de masa in valoare de 10 lei/zi este corect sa se impoziteze la salariat (10%) si sa se considere cheltuiala cu tichete nedeductibila pentru firma? Sau trebuie sa se asimileze aceste sume drepturilor salariale si sa se achite contributii?”

Raspunsul specialistului:Conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Salariatul delegat are dreptul la diurna pe toata perioada in care este delegat de cand pleaca si pana la momentul in care revine.
Pentru perioada cat salariatul se deplaseaza el se afla in delegtie si va fi pontat in delegatie pentru care primeste diurna.

Conform HG 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.Asadar in intervalul de la ora plecarii si pana la ora inapoierii trebuie sa treaca cel putin 12 ore, daca durata deplasarii este sub 12 ore salariatul nu beneficiaza de diurna.

Daca salariatul nu beneficiaza de diurna poate beneficia de tichet de masa.

Tichetele de masa sunt reglementate de HG 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018 si Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019.
Conform art. 142 lit. s) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:

r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.

Astfel cum se poate observa, tichetele de masa si tichetele cadou nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate potrivit legii. Or, acordand tichetele conditionat de folosirea doar in propriile magazine, acestea nu sunt acordate potrivit legii.

Daca nu sunt acordate potrivit legii, tichetele de masa intra in baza de calcul al contributiilor sociale intrucat nu sunt indeplinite conditiile scutirii. In aceste conditii, angajatorul risca in cazul unui control introducerea contravalorii tichetelor de masa in baza de calcul al contributiilor sociale cu dobanzile si penalitatile aferente.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Diurna vs. tichete de masa 2021. Care e procedura corecta de acordare si impozitare?":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 19 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".