Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste diurna, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(I) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(II) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Partea care nu depaseste aceste plafoane intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Astfel cum se poate observa, prevederile Codului fiscal exclud din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice acordata pe durata delegarii/detasarii. Atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca.
De aceea, agentul de vanzari va putea fi delegat daca asa cum ati mentionat locul muncii corelat cu atributiile de serviciu este unul fix la sediul angajatorului de unde acesta vorbeste cu clientii la telefon si temporar si ocazional salariatul este trimis sa se intalneasca fizic cu clientii.
Altfel, daca locul muncii salariatului si atributiile acestuia presupun deplasari frecvente la clienti, acesta nu se afla in delegare cand se deplaseaza la clienti si nu are dreptul la diurna.
Diurna (cuantumul acesteia si conditiile de acordare) trebuie sa fie mentionata in contractul de munca intrucat Codul muncii prevede in art. 44 alin. (2) faptul ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (diurna), in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Totodata, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in categoria cheltuielilor de delegare si de detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
Diurna poate fi mentionata atat in contractul colectiv de munca cat si in contractul individual de munca.
In situatia in care la nivelul angajatorului se incheie contract colectiv de munca este de preferat ca, cuantumul diurnei si conditiile de acordare sa fie mentionate in contractul colectiv de munca.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro